LEPOTA&ZDRAVLJE     02.04.2018.

Želite dugu kosu? Nadogradnja keratinom – da ili ne?

Da li je nadogradnja kose jedino rešenje za  njen brzi rast? Oduvijek ste željeli da imate dugu kosu i mnogo vremena provodite radeći na tome? Ipak, iako je koliko toliko duga, ne zadovoljava baš sve vaše standarde lepote, a ni kvaliteta? Nadogradnja kose je rešenje za ovajproblem. Osim što je duga, raskošna kosa jedan od ključnih modnih trendova ove sezone, ona je i san mnogih žena. Međutim, potrebno je dugo vremena da se postigne rast kose do velike dužine. Pored vremena, za njegu i održavanje, potrebni su brojni drugi, veliki napori, dok je volumen nešto što za određene tipove kose nije ni ostvarljivo. Ali, nadogradnja pomaže da postignete željenu dužinu i teksturu bez mnogo poteškoća.

Nadogradnje za kosu predstavljaju prirodne ili sintetičke pramenove kose koji se vezuju za našu prirodnu kosu, veoma blizu glave, dodajući joj dužinu, debljinu, volumen ili čak mijenjajući ili naglašavajući boju. Neke od njih su dugotrajne, neke nisu. Neke ekstenzije čak traju do godinu dana, prije nego što je potrebno ukloniti ih. Kada se dobro usklade boje i teksture, prirodna kosa i nadogradnja se tako stope, da je teško prepoznati da je riječ o nadogradnji. Tako urađena, nadogradnja je postigla svoj krajnji cilj. Može se reći da je nadogradnja kose način kojim postižemo da naša kosa ima bilo koji stil za nekoliko minuta, koliko je potrebno da se postave umeci za kosu ili nekoliko sati, ako je riječ o trajnijim metodama. Bilo da je riječ o promjeni boje cijele kose, dijela ili samo nekih pramenova, promjeni stila ili čak dužine kose i volumena, zvijezde poput Victorie Beckham, Jennifer Lopez, Selene Gomez i mnoge druge, često nas iznenade svojim novim izgledom. Kako one to postižu? To je magija nadogradnje kose i ekstenzija, tj.umetaka za kosu, koje su odličan način da se odmah stvori bilo koja frizura. Ona nam omogućava i stvaranje mekanih, romantičnih talasa, kao i ispravljanje i postizanje savršeno ravne kose. Dakle, šta je onda ključno za lijepu dugu kosu? Za početak, to je izbor vrste nadogradnje koja je prava za vaš tip kose, ali i način života i, naravno, da je uradi dobar i vješt frizer. I cijena nadogradnje kose je veoma važan faktor, jer će upravo budžet na kraju da odigra odlučujuću ulogu u izboru vrste nadogradnje kose. Ipak, nadogradnja kose ima i cijenu, koja se ponekad ne ogleda samo u novcu.

Prirodna ili sintetička nadogradnja? Ovo je jedna od najvećih dilema, kada je riječ o nadogradnji kose. Pronalaženje pravog načina nadogradnje će zavisiti i od vašeg budžeta. Kada je u pitanju kupovina kose, dobijete ono što ste platili. Cijena nadogradnje kose će da varira od kvaliteta, kao i željene količine (volumena) i dužine. Prirodna ljudska kosa, koja je očuvana i prethodno nije tretirana je visoko kvalitetna, ali i najskuplja. Prirodni umeci za kosu dobrog kvaliteta mogu da se nađu u boljim salonima. Ono što ih čini dobrim izborom je, da sve dlake idu u istom smjeru, cijela kosa sa nadogradnjom je prirodno meke, svilenkaste teksture, laka je za oblikovanje i održavanje. Možete da je perete, sušite i farbate baš kao i svoju kosu. Ove ekstenzije pružaju veliku slobodu stila. Sintetička kosa je mnogo jeftinija, ali se neće uklopiti ni stilizovati sa vašom, na način na koji to radi prirodna kosa. Ona ne može uvijek da izdrži oblikovanje toplotom i često se lako mrsi. Sintetička kosa može biti odlična kada želite da probate da imate dužu kosu ili šiške, bez velike obaveze. Sintetičke ekstenzije su izrađene od raznih vrsta sintetičkih vlakana i obično su dostupne i u prodavnicama koje prodaju preparate za uljepšavanje.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta nadogradnje. Sve one se razlikuju po načinu i dužini postavljanja, trajanju, izdržljivosti, načinu održavanja, uticaju na vašu kosu i cijeni. Prije nego što se odlučite za bilo koju vrstu, konsultujte se sa svojim frizerom, koji će vam najprije, u zavisnosti od vašeg tipa kose i onoga sto želite da postignete, preporučiti najbolju za vas. Nemojte da se ustručavate, već pitajte sve što vas zanima, najprije mane i prednosti, kao i uticaj na prirodnu kosu. Pogledajte boju, strukturu, pipnite je, ipak će ona da bude dio vas nekoliko sati, dana ili mjeseci.

Nadogradnja kose keratinom je najverovatnije jedna od najpopularnijih, jer su iskustva pokazala da je i najdiskretnija, ali može biti jedna od najštetnijih usled loše primjene i održavanja. Nadogradnja se vezuje za prirodnu kosu pomoću keratina. Keratinske pločice se zagrijavaju posebnim aparatom, tope se i lijepe za prirodnu kosu. Keratin se u ovom slučaju ponaša kao neka vrsta lijepka. Ovako nadograđena, kosa izgleda sjajno, ali zahtijeva i redovnu posjetu salonu radi korekcija i održavanja. Keratinske veze mogu da se oštete i oslabe usled korišćenja određenih preparata, ulja i sušenja kose fenom i eventualno može da dođe do pucanja vlasi, pa je jako važno da se izabere kvalitetan keratin. Takođe, ukoliko se keratin prilikom rada ne otopi dobro, kosa može da se pokida mnogo brzo. Zbog toga je važno da ovo radi stručna osoba, a najbolji i najdugotrajniji rezultati biće ako i cjelokupno održavanje kose prepustite svom frizeru.

Ovaj vid nadogradnje kose je skuplji i sam proces može da zahtijeva četiri ili više sati sjedenja u frizerskom salonu. Iskustva su pokazala da ovakva nadogradnja može da traje od šest mjeseci na dalje, a zatim se ide na korekciju. Obzirom  da se u prirodnoj kosi već nalazi keratin, ovaj način za kosu generalno ne predstavlja opasnost ukoliko se sve uradi kako treba. Međutim, i samo uklanjanje ove nadogradnje zahtijeva visoku stručnost, pa ako se uradi pogrešno može uzrokovati lomljenje i oštećenja prirodne kose.

Nadogradnja uz pomoć keratina je najkompleksnija tehnika, ali dobijate fenomenalan vizuelni efekat, i uz minimalne korekcije vaše kose (tanjenje krajeva, adaptacija boje) granica kraja vaše kose i početka nadograđene kose gotovo se neće primjećivati. Iz tog razloga, mi smo za nadogradnju ovom tehnikom, a u ovom tekstu vam pokazujemo i savršeno odrađenu nadogradnju, koju je radio tim beauty salona „Femme Fatale“ u Budvi, odnosno master Danijel, koji je ovu nadogradnju radio sa 100% prirodnom kosom, koja se za potrebe ovog salona radi u Istanbulu. Kao što možete vidjeti, rezultat je i više nego fenomenalan!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ