LIFESTYLE     26.05.2019.

Završen 72. KANSKI FESTIVL – kome je pripala ZLATNA PALMA?

Kanski festival, jedan od najprestižnijih i najpopularnijih filmskih festivala na svetu, sinoć je završen. Veče je bilo rezervisano za dodelu „Zlatne palme“ i ostalih nagrada festivala, a 21 film se borio za ovo važno priznanje. Odluku o tome ko će osvojiti glavnu nagradu na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu doneo je stručni žiri u sledećem sastavu: Alehandro Gonzales Injaritu (meksički reditelj i predsednik žirija), El Fening (američka glumica), Enki Bilal (francuski autor stripova), Jorgos Lantimos ( grčki reditelj), Roben Kampijo (francuski reditelj) i drugi.

Ostvarenje „Parazit“ je dobilo najviše ocene, a radi se o crnoj komediji koja se bavi klasičnim pitanjima u savremenoj Koreji. Reditelj filma, Bong Džonho, je prvi reditelj iz te zemlje koji je dobio Zlatnu palmu.

Bong Džon-ho

Granpri, drugo po važnosti priznanje, dobio je film „Atlantik„. Njega je režirala Mati Diop. Ona je Francuskinja seneglaskog porekla i ujedno prva žena afričkog porekla u istoriji festivala u Kanu čiji je film bio nominovan za nagradu.

Mati Diop

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Antonio Banderas. Film koji mu je doneo ovo prestižno priznanje je „Bol i slava“ reditelja Pedra Almodovara. Emili Bičem je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Mali Džo“ rediteljke Džesike Hosner.

Antonio Banderas
Emili Bičem

Žan Pjer i Lik Darden, braća iz Belgije, nagrađeni su za režiju filma „Mladi Ahmed„, koji se pavi pitanjem radikalizacije adolescenata.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ