LIFESTYLE     30.08.2016.

Uživate u filmu uz kokice? Otkrijte uticaj ovog rituala na zdravlje

Kokice su cenovno pristupačne, ukusne, lake za pripremu i dostupne za kupovinu gotovo svuda – u marketima, na ulici, na trafikama, u prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko često posežete za ovom grickalicom prirodno je da se zapitate kakve će efekte ti postupci imati na vaše zdravlje.

Poznato vam je da je vino piće bogova, ali i da može biti ili lek ili otrov našem organizmu – ključ je u količini koju konzumirate na dnevnom nivou. Slična je stvar i sa kokicama – samo što je ključ u dodacima koje unosite u organizam zajedno sa kokicama.

Kokice za brzu pripremu u mikrotalasnoj rerni izbegavajte. Pune su aditiva i materija koje su potencijalno vrlo toksične. Radije se opredelite za kupovinu „kokičara“ i „iskokajte“ same ukusne i zdrave kokice.

ko2

Najbolje je da kao podlogu koristite kokosovo ili maslinovo ulje, mada suncokretovo ulje ima najširu primenu i ne brinite – neće vas udebljati, smao vodite računa o količini. Što manje posolite kokice to bolje, ali znamo da su mnogo ukusnije kada su začinjene. Iz tog razloga alternativa posoljenim kokicama može biti korišćenje bosiljka, ruzmarina, čilija ili belog luka u granulama.

Kokice su pune antioksidanasa – onim malim pomoćnicima koje vaše telo oslobađaju od nataloženih otrova.

Smanjuju negativan uticaj alkohola na probavni sistem  – tu sposobnost sunđeraste loptice imaju zbog visokog udela vlakana.

, Image: 77703711, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, I love images

Bogate su vlaknima – cele žitarice i mekinje bogat su izvor vlakana, a kako kokica nastaje iz celog zrna kukuruza ne gubi njegove nutritivne vrednosti. Preporuke za dnevni unos vlakana su 20 – 35 grama po danu, a šoljica ispečenih kokica ima 2 grama vlakana.

Siromašne su kalorijama – ezačinjene kokice imaju nisku kaloričnu vrednost. Ukoliko nisu pripremljene na puteru imaju oko 90 kalorija po porciji koje se, zavisno od dodatih masnoća, mogu popeti do 300 kalorija.

Ne sadrže šećer – upravo su zbog odsutnosti šećera idealna su grickalica uz film ili užina.

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ