LEPOTA&ZDRAVLJE     23.08.2016.

Uzburkajte rutinu: Kafa sa kokosovim uljem

Znamo da mnoge od vas povremeno vole da časte nepce varijacijama kafe – 2 u 1, 3 u 1 i sl. Međutim, te mešvine sadrže najmanje kafe, a obiluju nezdravim šećerima, aditivima, veštačkim mlečnim prahom i vremenom dovode do gomilanja kilograma.

Kako se velike količine kafe obično (i opravdano) povezuju sa poslom novinara i studentskim životom, mi smo bile srećne da eksperimentišemo sa ukusima i danas vam predstavljamo odličnu formulu – kafu sa kokosovim uljem!

Dovoljno je da poželite da nešto promenite u dnevnoj rutini i shvatićete da je ovaj recept prvi na vašoj „to do“ listi. Sve što vam je potrebno jeste kašičica omiljene kafa, kafena kašičica kokosovg ulja (čistog, devičanskog), po želji blender – i sklonost ka eksperimentisanju sa ukusima.
Ukoliko ne želite da koristite blender, odmah u šolju za kafu sipajte jednu kašičicu kokosovog ulja. Kafu regularno skuvajte i kada provri, prelijte kokosovo ulje u šolji kafom. Na vrhu šolje će biti uočljivi masni tragovi, ali neka vas to ne brine – to se samo kokosovo ulje udružuje sa kafom za postizanje fenomenalnih rezultata.

Ukoliko koristite blender, kokosovo ulje prvo stavite u blender, zatim dodajte skuvanu kafu. Sastojke izmiksajte i imaćete priliku da uživate u jedinstvenoj penušavoj rapsodiji fantastičnih ukusa.

14074936_10208322354914520_1180305848_o

ZAŠTO ovaj napitak? Brojna naučna istraživanja govore u prilog tome da kafa i kokosovo ulje doprinose skidanju suvišnih kilograma i ubrzavanju metabolizma. Kokosovo ulje ne sadrži ugljene hidrate, već u sastavu ima masti srednjeg lanca – koje su zdrave masti i prave riznice energije. Kokosovo ulje preporučuje se radi prevencije srčanih oboljenja i za poboljšanje pamćenja. Mešavina kafe i kokosovog ulja pružiće vam dovoljno energije za naporan radni dan.

Ipak, ne preterujte sa konzumiranjem ovog napitka, kako biste bile sgurne da nećete poremetiti pravilan rad sistema organa za varenje. Napitak ima sličan ukus kao kakao napitak, pa će vas konzumacija istog vratiti u bezbrižno okrilje detinjstva.

14075152_10208322354954521_1145410436_o

Ukoliko kafi i kokosovom ulju dodate i malo putera, dobijate popularnu Bulletproof masnu kafu, u čiji delotvornost u skidanju kilograma se kunu svetske zvezde. Mi ipak savetujemo da ne preterujete sa masnoćama u kafi i podeećamo da vam nijedan napitak ne može osigurati idealnu figuru – ključ je u zdravoj, izbalansiranoj ishrani i umerenoj fizičkoj aktivnosti.

Ako niste ljubitelj kafe, možete konzumirati kokosovo ulje uz čaj, pri čemu nije neophodno da satojke miksujete u blenderu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ