LIFESTYLE     13.08.2017.

UPOZNAJEMO GRADOVE: Dopis iz vetrovitog Čikaga

Dok noć polako pada, sediš u parku na travi, uživo slušaš Betovenovu devetu simfoniju a okružuju te grčki antički stubovi i visoki svetlucavi neboderi u kojima se oslikava svaka zvezda na nebu. Zvučalo bajkovito ili ne, ovo zaista postoji i to upravo u jednom od najlepših gradova Amerike… Čikagu. Ovaj čarobni grad je definitivno najprijatnije iznenađenje kada su moja putovanja u pitanju. Proleće u ovom gradu sa beskrajnim raznobojnim lalama i jezerom veličine mora koje se nalazi u samom centru grada, jedno je od najlepših koje sam doživela.

 

Ono što je svakako nezaobilazno u ovom gradu je prvenstveno simbol grada, čuveno „Zrno pasulja“ odnosno Cloud Gate. Ova atraktivna skulptura Anisha Kapoora konstruisana je 2006. godine i u celosti je pokrivena sjajnim reflektujućim inoksom u kome se ogledaju neboderi koji je okružuju i prolaznici koji je čine uvek drugačijom. Naziv „zrno pasulja“ je dobila upravo zbog svog oblika i, iako postoji svega desetak godina, postala je prepoznatljiv simbol ovog „vetrovitog grada“.

Najpoznatija ulica u Čikagu, nešto poput Pete avenije u NYC, zove se Mičigen Avenija (Michigan Avenue) i jedna je od najdužih ulica u gradu. Vodi do samog Mičigen jezera i plaže poznate kao Oak Street Beach. Mičigen avenija obiluje radnjama poznatih svetskih brendova, restoranima, kafićima i idealno je mesto za šoping. Tokom proleća, ova ulica je bila prepuna lala različitih boja. Severni deo ove ulice poznat je pod nazivom  Magnificent Mile.

Ukoliko želiš da posetiš najviši neboder u SAD sa 108 spratova, onda je tvoja sledeća poseta zgradi poznatoj kao Willis Tower 103rd Floor Skydeck – Sears Tower. Do 102. sprata se stiže liftom za 60 sekundi a vidikovac se nalazi na 103. spratu. Ovde imaš mogućnost da se slikaš u staklenoj kocki malo izdvojenoj tako da stičeš utisak kao da si u vazduhu jer je ispod tebe providan pod…fantastično i jedinstveno!

U samom centru Čikaga, pored reke, nalazi se prelepo šetalište poznato kao Chicago Riverwalk. Ovo šetalište je otvoreno pre svega par godina i mesto je gde možeš prošetati, sesti da nešto pojedeš, popiješ kafu iz čuvenog Starbucksa, uživaš u pogledu na jezero i osetiš duh ovog prelepog grada. U blizini mesta gde se reka uliva u jezero, nalazi se veliki broj kafića i restorana gde možeš da uživaš u tipičnoj američkoj hrani poput hamburgera, slatkog krompira i oooogromnih kafa. Takođe, možeš i da se provozaš turističkim brodićima i uživaš u pogledu na Čikago iz malo drugačije perspektive.

Zaista je privilegija jednog kosmopolitskog grada da u samom centru ima jezero veliko kao more i divnu peščanu plažu. Mičigen jezero je veličine Jadranskog mora a jedna od plaža koja se nalazi na ovom jezeru zove se Oak street Beach. Jezero je oivičeno velikom i prostranom stazom, idealnom za šetnju, džoging ili vožnju biciklom. Oak street Beach je mesto na kome se leti okuplja veliki broj ljudi i savršeno je mesto da odmoriš posle šetnje gradom ili uživaš u nekom turniru odbojke na pesku. Naravno, ovde se nalazi i nekoliko barova, tako da je uz neki koktel ugođaj potpun.

Amerika ne bi bila Amerika da u njoj ne postoji najveći broj nebodera. Osim Sears Tower, još jedan visoki neboder, Džon Henkok neboder (John Hancock building) nalazi se u samom centru Čikaga u blizini Mičigen Avenije a vidikovac koji se nalazi na njemu predstavlja savršeno mesto sa koga se vidi ceo Čikago. Zgrada ima 100 spratova a vidikovac se nalazi na 95. spratu. Ovde se nalazi i kafić gde možeš uživati u odličnom Cheese cake-u. Na 94. spratu nalazi se restoran sa verovatno najlepšim pogledom na Mičigen jezero. Najviši zatvoreni bazen se takođe nalazi u ovoj zgradi i to na 44. spratu.

Pristanište Čikaga, poznati Navy Pier, izgrađeno je 1916. godine i u to vreme je bilo najveće pristanište na svetu. Danas je turistička atrakcija jer je ovde smešten zabavni park kao i brojni kafići, restorani…. Godišnje, ovo pristanište poseti oko 9 miliona ljudi. Odlično mesto za celodnevnu zabavu.

Ukoliko ti se ukaže prilika, moja preporuka je da obavezno posetiš neku od bejzbol utakmica koje se održavaju u Čikagu. Wrigley Field je bejzbol stadion koji se nalazi u severnom delu Čikaga. Otvoren je davne 1914. godine i zapravo je stadion čikaškog bejzbol kluba pod nazivom Chicago Cubs. Bejzbol utakmica je savršeno mesto da se upozna pravi američki duh. Utakmice se uglavom održavaju preko dana a karte za bolja mesta (silver) u proseku koštaju oko 70 $. Običaj je da se pred početak utakmice peva američka himna kada ceo stadion u glas peva čuvenu The Star-Spangled Banner a potom naručiš hot dog i pivo i uživaš u utakmici. Ovde možeš kupiti i suvenire poput dresova, kačketa, bejzbol loptica i slično.

Verovatno jedna od najlepših terasa na kojoj sam bila nalazi se u Trump hotelu. Sam hotel nalazi se pored reke u srcu Čikaga i savršeno je mesto za kafu ili koktel, uz prijatnu laganu muziku i sa pogledom na Čikago i Mičigen jezero. Moja definitivna preporuka.

Samo za strastvene ljubitelje kokica… Garett’s Popcorn Shop. Sredinom četrdesetih godina prošlog veka, u Čikagu je otvorena ova interesantna prodavnica kokica koja je ubrzo postala lanac i poslednjih godina ih osim u Americi ima i u Aziji. Veliki izbor kokica različitih ukusa može da ti stvori slatke muke ali lično predlažem kokice sa sirom ili u kombinaciji sa tamnom čokoladom i karamelom.

Ovaj grad razglednica čeka te da ga posetiš i zaljubiš se u hiljadu detalja, osetiš eksploziju boja i mirisa i doživiš radost za sva čula… I zato, Welcome to Chicago!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ