LIFESTYLE     06.04.2019.

U susret 32. BEOGRADSKOM MARATONU

Istrčati polumaraton ili maraton nekada – jedna je od želja svih ljubitelja sporta, pa ipak mnogi od njih se ne usuđuju da pokušaju ili se pravadaju time da nisu na vreme počeli sa pripremama. Sigurno da nema lepšeg osećaja od onog kada pobedite sami sebe, a najčešće se kaže “sve je u glavi”.


Beogradski maraton se održava u nedelju, 14.aprila i trkači će se takmičiti u 3 dispicline : 5 km; 21,1 km; 42,195 km. Najmasovnija i najveća sportska manifestacija u Srbiji je događaj od posebnog značaja za grad Beograd i okupiće trkače širom sveta. Grad će u nedelju odisati posebnom energijom ljudi koji pobeđuju sami sebe, bodreći jedni druge, srećni što su deo ovakve manifestacije.

Trka zadovoljstva (5 km) je lagana trka, koja je manifestacionog karaktera, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Pravo učešća imaju svi koji to žele. Ukoliko rekreativno trenirate ili prosto želite da osetite duh maratona, istrčite ovu trku  ili prošetajte sa vašim prijateljima. Organizujte sebi fizičku aktivnost na otvorenom, bez izgovora da niste stigli da se pripremite.

Polumaraton (21,1 km) je trka koja zahteva pripremu, ali ne tako rigoroznu kao za maraton. Polumaratoni u Srbiji i svetu su sve popularniji vid rekreacije i vežbanja. Sportska je disciplina koja ima najbrži rast popularnosti u svetu. Ono što morate znati jeste da prosečan takmičar – rekreativac ne može potrošiti sav glikogen (energiju) tokom trke, pa  ovaj „zalogaj“ nije preveliki za vas. Ukoliko ste već fizički aktivni, potrebno vam je oko 10 nedelja da se pripremite.

Maraton (42,195 km) je olimpijska disciplina. Pripreme za maraton nisu jednostavne, traju nekoliko meseci (5-7) i za cilj imaju da se trkač postepeno utrenira da može da izdrži toliki napor. Poenta je rasporediti energiju na celu trku i ne preforsirati se na startu. Potrebna su velika odricanja, ali ako se krene na vreme bićete spremni i ta kilometraža vam se neće činiti neizvodljivom. Najbitnija je motivacija! Priremama treba pristupiti ozbiljno, ali i uživati u putu do cilja, jer je to jednako važno kao i cilj.

Ukoliko ste se odlučili da trčite – SREĆNO, a ukoliko niste, prošetajte se gradom i podržite trkače! Ono što je sigurno jeste da će vam to ulepšati dan i možda vas osmeliti da sledeće godine i vi probate!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ