INTERVJU     20.03.2017.

Trudnoća je dar – Marija Veljković, voditeljka Slagalice i glumica

Marija Veljković je dugogodišnja voditeljka kviza Slagalica, po profesiji glumica, i najvažnije od svega, majka troje dece i divna supruga. Harizmatična plavokosa, prepoznatljivog glasa i lika koji nam skoro svako veče izmami osmeh na lice, podelila je sa nama neka trudnička iskustva, najslađe muke i utiske posle trećeg porođaja i dolaska na svet malene Neve.

 

 1. Kako se osećate Vi i beba tri nedelje posle porođaja?

Ja se osećam kao da letim… I to još od samog porođaja.

Ovaj porođaj mi je bio najlakši. Od prvog dana sam mogla da budem skroz aktivna.

Svi u porodici činimo da se i Neva oseća divno. Malo je muče grčići, ali nije strašno. Nadamo se da će uskoro proći.

 

 1. Da li se život Vaših ukućana promenio dolaskom petog člana porodice? Koje nove navike usvajate Vi, a koje suprug i deca?

Da smo dobili psa život bi nam se promenio, a kamo li dete. Sad nas je petoro, i konstantna nam je žurka u kući. Mi se trudimo da Đurađ i Rosa ostanu na svojim ustaljenim navikama- vrtić, trening, i tako dalje, a da beba ima svoj ritam.

Za sada se lepo usklađujemo.

 

 1. Kakve su bile reakcije sina Đurađa (4) i ćerke Rose (2) kada su prvi put videli mlađu sestru?

Predivne! Oni je obožavaju, pogotovu Đurađ. Stalno je ljube i grle, žele da je pomaze i da mi pomažu oko nje. Sigurno su i oni takva deca, ali i ja sam se baš trudila da ih kroz celu moju trudnoću pripremim za dolazak bebe.

 

 1. Pravite li razliku između odgajanja muškog i ženskog deteta?

Zavisi kako gledate na to. U ljubavi i maženju ne, ali svakako devojčice i dečaci imaju različita interesovanja. Đurađ je krenuo na plivanje i divno mu ide. Rosu ćemo upisati na balet za koji mesec. Mislim da ih drugačije treba usmeravati, ali to zaista nisu neke velike razlike u vaspitanju.

 

 1. Koje vrednosti su za Vas najvažnije i da li na njih stavljate akcenat prilikom vaspitanja dece?

Veoma je bitno da jednog dana postanu dobri i ispravni ljudi. Na tome zaista radimo moj muž i ja. Sve mora da bude postepeno. Morate, uz najveće strpljenje da sto puta ponovite nešto da bi oni usvojili, jer su još uvek mali.

 1. Imate li u planu možda i četvrtu trudnoću, s obzirom na to da je odluka imati više od dvoje dece u Srbiji vrlo hrabra i retka u današnje vreme?

Neeeee! I ova treća je bila slučajna, ali nisam se pokajala ni jednog momenta! Rodila sam troje za četiri godine. Moje telo je jedva izdržalo ovu poslednju trudnoću. Sada ću malo uživati u svojoj deci.

 

 1. Sigurni smo da majčinstvo samo po sebi nije lako, ali i pored toga, Vi ste i supruga, žena sa dve profesije, prijateljica… Na koji način sve postižete? Kako organizujete vreme? Koliko traje Vaš dan?

Jednostavno- imam pomoć i podršku. Ne bih želela da za sve što postignem samo ja prihvatim komplimente i zasluge. Muž mi mnogo pomaže i ima razumevanja za moj posao. Voli da se bavi decom koliko i ja. To su veoma važne stvari i u braku i u odgoju dece.

 

 1. Pored svih obaveza, postoji li vreme samo za Vas? Ako postoji, kako ga provodite? Šta Vas opušta i kako „punite baterije“?

Trenutno ne. Ali ni ne smeta mi. Ovih dana punim baterije u šetnji sa Nevom, dok su Đurađ i Rosa u vrtiću. Krenuću na vežbanje za mesec dana, a počeću da radim za dva meseca. Tako punim baterije, za sada.

 

 1. Tokom sve tri trudnoće, vredno ste radili i do devetog meseca smo Vas gledali na malim ekranima, a sve do dana pre porođaja ste vodili aktivan društveni život. Da li ste osoba koja ne voli da miruje i koja želi da iskoristi svaki dan?

Da, ne volim da mirujem, a i volim svoj posao. Priroda posla je takva da ja mogu sebi da dopustim da radim toliko. Nije mi bilo teško. Kada sam u drugom stanju, nisam bolesna. Tako volim da se ponašam. Naravno, u skladu sa mogućnostima.

 

 1. Ne gubite vreme pa se već za dva meseca vraćate na voditeljsko mesto u kvizu „Slagalica“ i jedva čekamo da Vas opet vidimo tamo. A kakvi su Vam planovi što se tiče glumačke karijere?

 Da, to je tačno. Što se tiče glumačke karijere, pauza je kraća ako govorimo o dečijim predstavama. U večernje predstave ću se vratiti kada i na male ekrane. Zaista sada prihvatam angažmane koji me neće mnogo odvojiti od Neve, ili one gde mogu da je povedem sa sobom, pošto je dojim. Što se tiče mog angažmana na Youtube kanalu Trudnoća je dar, koji smo osnovale koleginica Kristina Radenković i ja, tu nije ni bilo pauze. Snimamo punom parom, jer nam to naši pratioci traže.

 

 1. Za kraj, imate li poruku ohrabljenja za sve mlade žene koje misle da ne mogu voditi i porodičan i poslovni život pa se sve češće odlučuju samo za ovaj drugi

 Mislim da svaka žena može sve, samo treba da želi. Nije uvek lako, ali kako smo mi žene prirodno predodređene da donosimo decu na svet, verujete možemo sve drugo lako da postignemo!

 

Ukoliko planirate trudnoću, ili ste već trudni, pred samim ste porođajem ili ste se već porodili, imate nedoumice, problemčiće i tražite iskustva drugih porodilja, brzo uđite na Youtube i ukucajte TRUDNOCA JE DAR gde vam Marija, zajedno sa koleginicom Kristinom Radenković, odgovara na ovakva i slična pitanja tako što prenose svoja iskustva.

 

Izvor fotografija alo.rs, roditeljstvonovogdoba, vencanjemagazin
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ