MAMA I DETE     01.12.2016.

Trudni ste? Jedite ovih 5 namirnica za razvijanje mozga vaše bebe

Fetus kreće da razvija mozak već tri nedelje nakon začeća, a hrana koju jedete ima veliku ulogu u njegovom razvoju. Bebin mozak trpi nagle promene u između 24.i 42. Nedelje trudnoće, sa značajnim rastom mozga u 34.nedelji.

Širok spektar hranljivih materija je potreban za ovaj razvoj, tako da jedite što raznovrsniju hranu. Međutim, neke namirnice se ističu kao posebno korisne, a lako ćete ih pronaći u svim prodavnicama i supermarketima.

vegetables-vegetable-basket-harvest-garden

Sardina

Sardina kao i druge masne ribe su bogat izvor dokosaheksaenoične kiseline, tj. DHA, i ona je važna za pomaganje rada mozga i centralnog nervnog sistema. Sardine imaju najmanje šanse da poseduju kontaminiranu živu od drugih riba i odličan su izvor vitamina D.

Trudnice se savetuju da konzumiraju najmanje dve porcije ribe nedeljno, od kojih bi bar jedna trebalo da bude masna. Prženu ili roštilj ribu jedite uz paradajz, papriku i krastavac salatu.

Hrana bogata gvožđem

Gvožđe je od ključnog značaja, utiče na proizvodnju moždanih hemikalija i formiranje mijelina, koji je od vitalnog značaja za brzo i precizno slanje poruka mozgu. Premalo gvožđa može dovesti do smetnja u mentalnom razvoju.

Oko 15 grama gvožđa dnevno tokom trudnoće je neophodno. Porcija sočiva omogućava unos oko 6,6 grama gvožđa. Kombinovanje sočiva sa vitaminom C pojačava gvožđe, pa ovoj ishrani dodajte bundeve, paprike, kupus ili paradajz.

Grčki jogurt

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nedostatak joda tokom trudnoće je vodeći uzrok problema mentalnog zdravlja beba. Svaki jogurt je odličan izvor joda. Grčki jogurt ima više proteina, što je ključno za prevenciju male gramaže bebe nakon porođaja.

mama i dete

Idealan doručak je 150 grama grčkog jogurta sa medom, orasima i raznim semenkama.

Spanać

Vaša beba zahteva prirodni folat iz spanaća koji je odličan u proizvodnji novog DNK i reguliše metabolizam ćelija. Njeni antioksidansi štite moždano tkivo bebe od oštećena.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina i gvožđa, koji su od vitalnog značaja za razvoj mozga. Odličan su izvor holina, koji je neophodan u razvoju memorije. Najbogatiji izvor holina je zapravo žumance. Možete napraviti salatu od spanaća i kuvanih jaja, posutu semenkama bundeve.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ