LEPOTA&ZDRAVLJE     05.05.2019.

Trendovi u ishrani – MIKROBILJE I KLICE


Mikrobilje postaje trend u uzgoju povrća u kućnim uslovima, pogodno je za uzgajanje  na balkonima i terasama, a uspeva čak i  na prozorskoj dasci. Benefiti su neizmerni, u mikro bilju ima i do 40 puta više vitamina i minerala nego u zrelim biljkama, imaju intenzivniji ukus i odlične su za imunitet. Izrazito je dekorativno i restorani visoke klase ga svakodnevno koriste. Mikrobilje podrazumeva da su biljke prošle stadijum klice, ali da još uvek za ishranu koriste nutrijente iz semena, starosti od 7  do 15 dana. Najčešće vrste za uzgoj su začinske i povrtarske biljke bosiljak, rotkvica, crveni kupus, sočivo, rukola, keleraba, brokoli  i neke vrste bezglutenskih žitarica poput amaranta.

Za uspešan uzgoj kod kuće seme treba biti organsko ili netretirano hemijskim sredstvima, vlažnost  50-60%, a temperatura konstantna oko 20 stepeni. Potrebna je plitka posuda koju napunite supstratom oko 1cm, seme sadite gusto i zalivajte prskalicom, kako ne bi došlo do oštećenja semena i nabijanja zemlje. Posudu prekrijte folijom da se ne bi gubila vlažnost dok ne vidite prvi listić, onda sklonite foliju i stavite posudu blizu izvora svetlosti. Žetva se obavlja ručno, makazama i možete ih konzumirati odmah, jer ovakvo povrće nije prskano i tretirano hemikalijama i ne treba ga prati ni potapati.

KLICE

Tokom klijanja dešavaju se čudesni procesi u semenu, aktiviraju se enzimi koji razgrađuju skrob, proteine i masti potrebne za razvoj biljke i na taj način čine ih lakšim za apsorpciju u ljudskom organizmu. Za gajenje klica u kućnim uslovima vam treba jedna tegla, par gumica i mrežasta tkanina. Proberite i očistite seme ako je potrebno, napunite teglu do 1/10 semenom i nalijte mlakom vodom koliko da sve bude pokriveno. Mlaka voda će ubrzati klijanje. Vodu menjajte 2-6 puta na dan u zavisnosti od vrste koju klijate, svaki put kad promenite vodu lagano promućkajte teglu kako bi došla do svakog semena. Za berbu stižu za 3-5 dana. Najbolje ih je upotrebiti odmah, a čuvanje je moguće u hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana u frižideru. Mogu se koristiti sirove  u salatama, sendvičima, smutijima i namazima, a blanširanjem će dobiti hrskavost.

Mikrobilje je pravi dokaz izreke da život čine male stvari. Oprobajte se u gajenju  i javite nam kako vam se dopalo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ