LIFESTYLE     27.11.2017.

TOP 5 mesta koje morate videti u BARSELONI

Barselona, naime ogroman grad. Puno različitih kultura, nacija, mentaliteta. Ljudi su slobodniji, druželjubivi i pre svega-svoji. To je zapravo ono što me je i očaralo došavši ovde. Pre svega ovoga, hajde da pogledamo Barselonu iz turističkog ugla. Nestvarno lepa, neobična i potpuno drugačija.

Činjenica je da nikada nije dovoljno vremena, ma koliko se zadržali u ovom gradu, za obići sva moguća mestašća i sve građevine kojih ima i previše.

Teško je izdvojiti uopšte šta prvo posetiti, ali pokušaću iz ugla turiste i trenutnog stanovnika ove bajke, da Vam predložim TOP 5 građevina koje morate videti.

  • Park Guell (Gaudijev Park) – jednom rečju- RAJ! Antoni Gaudi, najpozantiji arhitekta u Barseloni, stvorio je ovo čudo na planeti i omogućio svima da uživaju u lepotama ovog nestvarnog parka, koji odiše kako prelepom prirodom, tako i njegovim delima, koja su jedinstvena i naizgled nemoguća. Izgradjen je izmedju 1900 i 1914. godine. Spremite se, jer će vam trebati zaista puno vremena da ga u potpunosti obiđete i doživite.

  • Sagrada Familia – još jedna nerealna i bajkovita građevina Antonija Gaudija. Izgrađena je u gotskom stilu i započeta je davne 1882. godine. Nakon smrti Gaudija, nastavilo se sa njenom doradom. Ni dan danas nije završena, još uvek se dodaju sitnice i kako stanovnici govore, neće biti završena još dugo godina. Naime, Antoni je imao skicu u svojoj glavi, koju nikada nije preneo na papir, te se stoga postavlja pitanje „Kako su mogli da nastave izgradnju po njegovoj zamisli“ i to je i dan danas misterija koju nećemo otkriti, ali možemo uživati u pogledu i uočiti njen napredak za sve ove godine i buduće koje dolaze.

  • Arc De Triomf – Izgrađen je kao glavna kapija za pristup Svetskom sajmu u Barseloni 1888. godine. Vodi ka parku Ciutadela koji krasi predivna fontana i priroda. Kada su sunčani dani, bez obzira na godišnje doba, prizor koji omogućava ovaj deo grada je zaista vredan pažnje.

  • Camp Nou – Fudbalski stadion Barcelone. Za sve ljubitelje fudbala, obilazak stadiona predstvalja neki vid ostvarenog sna. Varka je pomisao da ovo nije pravo mesto i za one koji nisu ljubitelji fudbala, jer ne postoji osoba koja ostala ravnodusna nakon izlaska sa stadiona. Mnoštvo pehara, nagrada, članka o fudbalerima, klubovima, trenerima itd. privlači pažnju turista i uvodi ih u jendu ptopuno drugačiju priču o fudbalu, navodeći ih da se zaista užive i provedu nezaboravnih pola sata ili čak i čitav sat, na stadionu, drugoj kući sjajinih fuidbalera Barselone i upoznaju se bliže sa njihovim načinom života na samom stadionu kao i unutar njega.

  • Gotic – deo Barselone koji će Vam se ako ni zbog ćega drugo, dopasti zbog plaže i mora. Mnoštvo galebova koji prijateljski, verovali ili ne prilaze i traže hranu. Brodovi, talasi, idila leta, koja ne prestaje tokom čitave godine.

Još puno predivnih mesta u ovom gradu postoji koje ne možete zanemariti. Potrebno je vremena da se grad oseti kako treba i na pravi način, ali ukoliko dolazite na par dana, ovo su mesta koja morate obići i definitivno nešto što obeležava Barselonu i ćini je prepoznatljivom. Usputno, proći čete pored svih Guadijevih dela, kojih je zaista mnogo, i verujem da će Vam dah kod i polged zastati kod svakog.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ