LIFESTYLE     22.01.2017.

TOP 10 najromantičnijih gradova na svetu

 Vrednost lepote je u beskrajnoj raznolikosti vidova u kojima nam se javlja. U tome je i njena oplemenjujuća snaga i njena najveća draž. Ako se još uvek dvoumite na koju stranu lepote da krenete, pred vama je lista najlepših gradova za romantično putovanje.

  • Buenos Aires

Ljubav je u vazduhu, a za dobar udah ljubavi Buenos Aires je pravi izbor, glavni grad Argentine, smešten na ušću reke La Plata u Atlantski okean. Uz srdačnu dobrodošlicu meštana u Buenos Airesu se nikada nećete osećati usamljeno. U zemlji strasnog Tanga i zavodljivih plesova moći ćete da uživate i u šetnji prelepim parkovima, prostranim bulevarima, koja okružuju krasna zdanja, a očaraće vas i sadržajima izuzetno bogat noćni život.

  • Pariz

Grad svetlosti, u svojoj raskoši i lepoti idealan je za romantično putovanje u bilo koje doba godine. Posetu ovom gradu možete iskoristiti za romantičnu šetnju duž reke Sene, posetu Ajfelovog tornja, uživanje u kafi i kroasonima u nekom od čuvenih francuskih kafea, a budući da je Pariz grad umetnosti, odšetajte i do nekog od muzeja. Simboli ovog grada su moda, parfem i prvi poljubac.

  • Bruš

Prelepa arhitektura i preukusne čokolade, to su dve asocijacije za Bruš. Idealno romantično mesto za parove koji ne vole gužvu i probijanje kroz masu. Ovaj grad je miran, a njegovi cvetnim mirisi u proleće učiniće da lepotu grada udahnete i osetite još više.

  • Kjoto

Prvi susret sa njim predstavlja kulturološki šok, a već nakon izvesnog vremena provedenog u ovom gradu poželećete da ostanete što duže. Takav je Kyoto, grad u Japanu. Idealno vreme za posetu ovom gradu je proleće, jer ćete moći da uzivate u predivnim šetnjama parkovima koji su ispunjeni cvetovima crvene trešnje. Pored romantičnih mesta Kjoto ima i veliki istorijski značaj.

  • Prag

Prag, prestonica Češke, karakteristična je po idealnoj mešavini starog i novog, sa besprekorno očuvanom bajkovitom arhitekturom. Karlov most koji je izuzetno posmatrati u vreme zalaska sunca, vodi preko reke Vltave koja grad deli na dva dela. Astronomski sat, jedna od najpoznatijih atrakcija Praga, najstariji je funkcionalan astronomski sat na svetu. Prag je poznat i po prelepim crkvama i katedralama.

  • Bat

Bat, grad u Velikoj Britaniji, romantično je mesto za parove. Smešten je između okolnih sela, što ga čini izuzetno mirnim i idealnim za odmor i opuštanje. Poznat je i po balonima i predivnom pogledu koji će vas oduševiti, ako se odlučite na vožnju. Bat je savršen i zbog prirode koja ga okružuje, ali i zbog mnogobrojnih kafea u kojima ćete moći da predahnete od šetnje uz šolju toplog čaja.

  • Rim

Rim, prema mišljenju mnogih, najlepši grad na svetu, ostavlja bez daha građevinama od istorijskog značaja, ali svakako da njegova lepota ne podrazume samo ono što možete da vidite, već i ono što možete da osetite dok se šetate njegovim ulicama. Nemojte zaboraviti da zavirite u italijansku kuhinju i isprobate neki od specijaliteta, kao ni da bacite novčić u fontanu želja.

  • Dablin

Glavni grad Irske vekovima je predstavljao epicentar borbe između Iraca i Engleza. Rodni grad je slavnih pisaca Džejmsa Džojsa i Samjuela Beketa. Ono što Dablin izdvaja na mapi sveta je njegova arhitektura, zgrade koje su veoma niske, što se pripisuje stambenoj izgradnji krajem 18. veka,  a što svakako daje posebost i jedan pečat prošlosti.

  • Stokholm

Stokholm, glavni grad Švetske, će vas oduševiti svojom specifičnom arhitekturom i muzejima. Muzej na otvorenom, Skansen i gradska kuća u kojoj se dodeljuju Nobelove nagrade prava su atrakcija.  Stokholm nosi titulu severne Venecije, sastavljen od desetina ostrva ispresecanih kanalima, zato iskoristite svoj boravak u Stokholmu i zaplovite.

  • Dubrovnik

Popularnost ovog grada počela je izrazito da raste u poslednjih nekoliko godina. Najprivlačniji deo Dubrovnika je stari deo grada, očuvane istorijske arhitekture, sa raskošnom aristokratskom palatom i prelepom katedralom. Glavna ulica Dubrovnika – Stradun, glavno je šetalište, a odmor možete napraviti u nekom od restorana. Posetite i Onforijevu česmu, simbol Dubrovnika.

Izvori fotografija: kyoto.travel, austenmarriage.com, dubrovnikcroatia.info, blog.radissonblu.com, all-czech.com, cpp.edu, i.ytimg.com, journo.com, evropesma.org, ironman.com, imperial.events

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ