LEPOTA&ZDRAVLJE     26.11.2016.

Test za određivanje tipa kože kod kuće

Tip-koze 1

Stalno smo u nedoumici koji nam preparati za negovanje kože odgovaraju, a koji ne. Kupujemo sve i svašta u želji da izgledamo što lepše i svežije, ali nam to često ne polazi za rukom. Suština je u tipu kože našeg lica.

Većina žena ne zna koji tip kože ima. A određivanje tipa je prvi i najvažniji korak svake dobre nege. On je svakako i najvažniji za pravilan odabir proizvoda za negu. Svi znamo da postoje tri glavna tipa kože: masna, suva i normalna (kombinovana) koža. Koristeći proizvode koji nisu namenjeni za određenu kožu, izazivaju se mnogo veći problemi. Naravno da je najbolje rešenje da odete kod svog doktora dermatologa i uz njegovu pomoć sazanate sve što vas interesuje, a do tada iskoristite ovaj mali test.

tip-koze-2

Test za određivanje tipa kože kod kuće:

Uveče, pre nego da legnete, očistite i dobro operite svoje lice. Ne koristite nikakve preparate za dnevnu ili večernju negu kože. Sa tako očišćenim licem, bez korišćenja nikakvih proizvoda, odite u krevet.

  • Prvi korak koji treba da uradite ujutru, kada se probudite, je da pred ogledalom ispipate svoje lice. Prvo „T“ zonu koju čini: čelo, nos, područje oko nosa i brada, a zatim i „C“ zonu koju čine obrazi, a zatim da ocenite kakva je vaša koža.

Ukoliko je koža pri dodiru masna u obe zone – onda vam to govori da imate masnu kožu. Ukoliko je „T“ zona masna, a obrazi suvi – onda je to manje – više normalna koža. A ukoliko je koža suva na svim mestima – onda se radi o suvom tipu.

  • Drugi korak je da vizuelno osmotrite promene na licu u odnosu na veče pre. Pogledajte se u ogledalo i probajte da shvatite kako izgledate. Ukoliko na centralnom delu lica ima naglašenih pora, koža ne izgleda sveže, nego je tamnija i izgledate umorno sigurno se radi o masnoj koži lica koja je verovatno sklona aknama. Ukoliko je koža zategnuta, izgleda sveže, odmorno i glatka je, onda se radi o normalnoj koži ili o normalno – suvoj koži. Ukoliko je koža osetljiva, crvenkasta, iritirana ili čak sa flekama po licu onda se radi o suvoj koži, a kada se umijete i nanesete dnevnu kremu koja vas peče radi se o izuzetno osetljivoj i ekstremno suvoj koži lica.

 

Faktori koji utiču na tip kože su: zdravlje, godine, godišnje doba, stepen zagađenja okoline, pušenje i mnogi drugi. Stoga, sebe ne treba svrstavati u određeni tip kože celog života, jer je on svakako promenjiv. Ono što treba da radite je da za negu lica koristite preparate u odnosu na potrebe i promene na vašoj koži.

 

Izvor fotografija: http://static.wixstatic.com/
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ