LIFESTYLE     15.05.2019.

Svečano otvaranje Kanskog festivala

72. Kanski festival počeo je sinoć i trajaće do 25.maja. Otvorili su ga Šarlot Genzbur i Havijer Bardem rečima: „Počelo je!“ . Prvi put da je neki film o zombijima otvorio festival , a reč je o filmu „Mrtvi ne umiru“ na delu sa Bilom Marejem, Adamom Drajverom,Tildom Svinton,… Pored odličnih filmova, Kanski festival karakterišu i glamurozna izdanja poznatih.

Za „Zlatnu palmu“ se takmiči 21 film. Ovaj festival obeležiće neka dobro poznata lica, ali i neka nova. Čuveni Španac Pedro Almodovar predstavlja novu melodramu, dvostruki dobitnici „Zlatne palme“ Žan-Pjer i Lik Darden dolaze iz Belgije. Iz Velike Britanije dolazi veteran Ken Louč, iz SAD Terens Malik, iz Kanade rediteljska mlada nada Ksavijer Dolan. Biće predstavljeni i filmovi iz Kine, Južne Koreje, Brazila, Palestine i Francske.

On što je bilo iznenađenje nekoliko dana uoči početka festivala je da će se prikazati i film čuvenog Kventina Tarantina –Bilo jednom u Holivudu“. Leonardo di Kaprio, Bred Pit i Margo Robi su u glavim ulogama u drami čija se radnja dešava u kasnim šezdesetim i vrti se oko Holivuda u vreme hipi-pokreta.

Meksički režiser Alehandro Gonzales Injaritu je ove godine na čelu žirija koji će 25. maja proglasiti dobitnika „Zlatne palme“.

Pored filmova koji se takmiče tu je i prateći pogram. Svetsku premijeru će tu imati film o Eltonu Džonu „Čovek raketa“. I novi film veterana Kloda Leluša „Najlepše godine života“ sa legendarnim glumačkim parom Anuk Eme i Žan-Lujem Trentunjanom.

Alen Delon dobiće „Zlatnu Palmu“ za životno delo. Francuski zavodnik je u svetu filma prisutan od kasnih pedesetih sa više od 80 filmova i obeležio je evropsku kinematografiju.

Pored „Zlatne palme“ od 2000. godine dodeljuje se „mini-palma“, umanjeni model „Zlatne palme“, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji „Određeni pogled“. U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada „Fripesci„, priznanje međunarodnog žirija kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i „Kvir palma„, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Novi film uspešnog rediteljskog tandema Olivije Nakaš/Erik Toledan – „Posebni“ zatvara festival. Osim Vinsenta Kasela i Reda Kateba, u filmu učestvuje i veliki broj amatera. Reč je o komediji sa autističnim ljudima.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ