LEPOTA&ZDRAVLJE     04.06.2019.

SVE BLAGODETI LANENOG SEMENA

Često slušamo o raznoraznim dobrim stranama lanenog semena – pomaže pri mršavljenju, rešava probleme sa varenjem, balansira hormone, snižava holesterol… Otkrivamo na koji način zapravo možete koristiti lan i zašto treba da postane deo vaše svakodnevne rutine!

Zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti, lan je odličan za mršavljenje. Kašičicu lana dodajte u smuti ili salatu i zagarantovano ćete duže osećati sitost.

Snižava holesterol, a pošto je bogat antioksidansima poboljšava varenje. Takođe, može smanjiti rizik od raka, jer utiče na balansiranje hormona. Sadrži veliku količinu dijetetskih vlakana što dovodi do sporije razgradnje, te ima uticaj i na nivo šećera u krvi.

Možete kuvati čaj od svežih semenki lana, koristiti ulje semenki lana ili ga dodati u jogurt ili kefir. Stručnjaci preporučuju da se koristi mleveni lan, jer se on lakše vari od celog zrna koje samo prođe kroz naš organizam.

Lan je dobar i u borbi protiv celulita jer reguliše nivo estrogena. Dugoročno korišćenje ovog semena može pozitivno uticati i na kvalitet kože, kose i noktiju.

Možete ga dodati u bilo koje jelo i mešati sa raznim namirnicama. Benefiti ove biljke su brojni, a sigurni smo da se nećete pokajati ukoliko u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite baš ovu namirnicu!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ