LEPOTA&ZDRAVLJE     12.09.2019.

SUPLEMENTACIJA – koristan ili štetan dodatak treninzima?

U poslednje vreme sve češće na televiziji ili društvenim mrežama viđamo različite suplemente, poput proteina, kreatina, raznih vitamina i sličnih dodataka ishrani i treninzima. Obećavaju neverovatne rezultate za kratak period i bez velike muke, što i nije toliko moguće, a pitanje je i da li je korisno po zdravlje.

Šta su suplementi i zašto se koriste?

Suplementi koji se koriste kao dodaci u ishrani ili treninzima mogu biti prirodni  i sintetički. Razlika je to sto prirodni, poput proteina, vitamina ili amino kiselina, nemaju aktivne farmaceutske sastojke. Protein je najbitniji za mišićnu regeneraciju. Sportisti ga najčešće uzimaju upravo zbog bržeg oporavka, zbog izgradnje mišićne mase i kako bi izbegli upale mišića. Proteini su sastavljeni od amino kiselina koje se mogu i posebno kupiti, recimo BCA. BCA je jedan od prodavanijih suplemenata, on je prvenstveno za izgradnju mišića, takođe za brži oporavak i regeneraciju.

Štetna dejstva

Neželjena dejstva suplemenata se mogu javiti i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Posle dužeg vremena konstantnog ili preteranog konzumiranja može doći do problema sa bubrezima, crevima, poremećaja hormona i slično. Takođe, ukoliko suplement sadrži laktozu, a vi ste netolerantni, može doći do problema. Zato izbegavajte takve suplemente, jer postoje i prečišćene varijante koje ne sadrže laktozu, masti, šećere ili ugljene hidrate.

Bilo koji suplement neće pomoći da za kratak period ostvarite neverovatne rezultate, već mora proći duži vremenski period i ozbiljan trenažni proces. Međutim, ukoliko suplemente koristite umereno, po preporuci stručnog lica ili trenera oni vam mogu pomoći i biti korisni.

Zato je naš savet da se, ukoliko želite da koristite suplemente bilo koje vrste, prvo popričate sa stručnim licem koje će vam preporučiti suplement koji će vam odgovarati, a takođe i posavetovati oko količine i načina konzumacije. Ne zaboravite da je kvalitet suplementa i vaše zdravlje mnogo bitnije od zadatog cilja!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ