fbpx
LEPOTA&ZDRAVLJE     03.05.2018.

Sunce, veličanstveni saveznik naše lepote!

Sve češće možemo čuti kako sunce i UV zraci štete našoj koži, utiču kancerogeno na organizam i kako sunce više nije zdravo. Ali, da li je to stvarno tako?

Vitamin D je jedan od ključnih vitamina za naš organizam, a upravo je sunce to koje pomaže da se on u telu stvori. Takođe, sunce ubrzava naš metabolizam i povoljno utiče na njega posle duge i iscrpljujuće zime. Efekat sunca povoljno utiče i na naše raspoloženje, pa i sami znate da kad je lep dan imate mnogo više volje i energije. Vitamin D dobiven pomoću sunca može preventivno delovati na nestanak nekih zdravstvenih bolesti, poput multiple skleroze. Ono povoljno utiče i na zdravlje naših mišića i kostiju, a i na naš izgled. Umesto nezdravog solarijuma, opredelite se da Vaš ten bude taminiji prirodnim putem.

Međutim, pokušajte da izlaganje suncu bude u ranim jutarnjim časovima, dok je ono prijatno i blago. Opasnost od njega mnogo je veća od podnevi, pa ga do kasnijih sati izbegavajte. Najbolje je da ujutru izadjete i uz jutarnje aktivnosti sebi obezbedite potrebnu količinu vremena provedenog na suncu. Ne mora biti dosadno! Šetajte s ljubimcem u obližnjem parku, vozite rolere sa drugaricama, prošetajte sa partnerom, šta kod Vas čini zadovoljnima.

Takođe, nemojte zaboraviti da, iako se radi o blagom jutarnjem suncu, ipak namažete kremu sa zaštitnim faktorom, ali i da obezbedite ostala zaštitna sredstva poput naočara za sunce, šešira i vodite računa o hidrataciji. Takođe možete piti smuti od šargrepe i to u mnogo raznih kombinacija, ili je dodati u svoju salatu kao prirodnu zaštitu od sunca.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ