INTERVJU     20.08.2016.

Stajete na ludi kamen? Miroslav ima savete za vas! – Intervju

Miroslav Stevanović je još u osnovnoj školi želeo da bude modni dizajner, uzevši kao smernicu to što su se i njegovi preci bavili šnajderskim poslom, ručno vezli venčanice, a i privlačilo ga je kao nešto što tada kod nas i nije bilo preterano zastupljeno. Ostvario je svoj san, a počeo je da realizuje svoje ideje i da radi već od svoje osamnaeste godine, i to traje već trinaest godina. Danas u svom ateljeu izrađuje venčanice, haljine, sarađivao je sa mnogim estradnim ličnostima, a od skoro se bavi organizacijom venčanja i slavlja, kao i dekoracijom. Pogledajte šta Miroslav, kao neko ko toliko godina daje svoj doprinos ‘najsrećnijim danima u životu’, ima da kaže i posavetuje.

unnamed (3)

  1. Šta je ono što je u tvom poslu najlepše, što ti prija, a koja je teža strana tvog posla ili najveći izazov?

 

Ono što je najlepše je zadovoljni osmeh na licu klijenta nakon završenog posla. Baviti se modnim dizajnom je predivno, jer izražavate svoju kreativnost, pritom stvarate nešto što je lepo, napredujete i ceo život učite, sazrevate kao umetnik. A  što se teže strane, ili izazova tiče, jesu mušterije koje baš i ne znaju šta žele. Onda treba proučiti njihovu ličnost, upoznati ih, za šta nije potrebno više od nekoliko minuta, da se energije poklope. Najpoželjnije je da klijent ima bar neku polaznu ideju poput oblika, boje, detalja, i to je onda skelet, osnova kreacije.

 

  1. Koliko je ženama potrebno vremena da izaberu pravu venčanicu, šta bude presudno? Da li odlučuju na licu mesta, ili dolaze sa unapred stvorenom vizijom?

 

Sama organizacija venčanja, i svega propratnog stvara u ljudima onako neku konfuziju i stress. Biranje idealne haljine je svakako najlepši deo toga, ali nimalo jednostavan. Čak i ako devojke dođu sa nekom vizijom, ja im predlažem da probaju sve, jer iako im neka možda ne deluje lepo dok je gledaju ili misle da im ne stoji, baš ta bude ona prava. Uvek kažem da, ako su već došle, probaju sve, ništa ne gube.

unnamed (1)

  1. U zavisnosti od građe, kakav model treba izabrati, ili šta treba izbegavati?

 

Punije devojke bi trebale da biraju haljine poput princeze, ili korset. Dakle da su sečene u struku I da se na dole šire, jer samim tim gornji deo tela vizuelno deluje tanji, a većina nekih nedostataka se sakrije. A ukoliko ima veće poprsje takvom haljinom ga naglašava. Visokim devojkama najbolje stoje sirene. Dok su princeze ( prema mom mišljenju) jako loš odabir za veoma visoke devojke, eventualno ako je spušten struk, da se od kukova širi i da ima veliki šlep. Veliki šlep je sada dosta aktuelan, i mislim da nikada neće izaći iz mode. U poslednje vreme devojke se odlučuju za nenormalno velike šlepove, i jako duge velove. Sirena je idealna i za figuru peščanog sata, jer naglašava sve obline.

 

 

  1. Ukoliko devojke ne žele tipičnu venčanicu, koja je najbolja alternativa? I ukoliko ne žele klasičnu belu, koje boje su najbolji izbor?

 

Pa, čak i žene koje ne žele tipičnu, potajno žele venčanicu, tako da se mi trudimo da sama ta haljina ima neke elemente koji podsećaju na venčanicu. To se najčešće postiže materijalom, neki muslin ili laganiji saten ili svila, koji daju notu elegancije. A detalji poput pojasa, ukrasa za kosu, čipke  koja je aktuelna, upotpunjavaju celu sliku i udovoljavaju toj nekoj skrivenoj težnji. Kad je boja u pitanju, i običaji mogu da igraju ulogu. Kod Vlaha je to boja kajsije, kod Roma crvena ili plava. Uopšteno, većina se odlučuje za neke pastelne nijanse, tonove bež nijanse, ivory, puder roze. Ima dosta smelijih koje recimo izaberu bež haljinu, i opredele se za detalje u mint-zelenoj ili ciklama boji kojima razbiju monotoniju.

 unnamed (2)

  1. A kratke venčanice?

 

Mislim da su jako šik. Efektne su. Ali su opet nekako namenjene za tematski tip venčanja. Na primer, skoro smo radili venčanje gde je mladoženja nosio pravi frak, a mlada bila u Marilyn Monroe haljini. Nekako je potrebno da i ambijent upotpuni celu priču, možda neki otvoren prostor, splav, prosto nešto drugačije. Najbitnije je upotpuniti nečiji karakter, istaći ličnost, da neko može da kaže: ‚E, to si ti, sto posto‘. Jer, malo je smešno kad želite od nekoga da napravite nešto što on nije, neće se lepo osećati.

 

  1. Kada su detalji u pitanju, gde se treba zaustaviti? Koliko je previše?

 

Ako su na venčanici jaki detalji, ili je sama po sebi upečatljiva poput onih od čipke koje su pune nekih perlica, treba ići na svedenije detalje. Opet u zavisnosti od toga da li je dekoltovana, zatvorena. Dosta faktora igra ulogu. Ali, venčanje je toliko jedinstveno i predivno samo po sebi, da se ne treba ograničavati. To je onaj dan ‚Jednom u životu hoću da uradim sve što želim‘. Ne može da se napravi neka velika greška. Eventualno kao smernica, manje je više, lepota u jednostavnosti. Ako imate dijademu ili krunicu u kosi, poželjan je diskretniji nakit. Najbolje je kada haljina isprati figru i dominira. I ne treba po svaku cenu biti pobornik nečega što je hit te sezone, ipak su to uspomene za ceo život.

unnamed

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ