LEPOTA&ZDRAVLJE     16.07.2019.

SPF – obavezni saveznik tokom leta!

SPF je nešto što bi trebalo da koristimo tokom cele godine – i u februaru kad se sunce tek pomalo pojavljuje, i u julu kad uveliko prži. Koliki god bio intenzitet sunčevih zraka, neophodna nam je zaštita. A šta je zapravo SPF i zašto je važno koristiti ga?

Šta je SPF?

SPF je zaštitni faktor koji nas štiti od štetnih UVA i UVB zraka. Posledice UVB zraka su vrlo brzo vidljive – kada pocrvenimo, odnosno izgorimo, za to su krivi UVB zraci. Sa druge strane, posledice UVA zraka se ne vide odmah ali su veoma jake – UVA zraci su krivi za starenje kože, bore i fleke. Kombinacija UVA i UVB zraka značajno oštećuje kožu, zato je zaštita neophodna.

SPF pokazuje koliko će nas taj proizvod zaštiti od sunca. On se zapravo odnosi na vreme koje možete da provedete na suncu, a da ne izgorite. Ukoliko možete da provedete na suncu 20 minuta, a da ne izgorite – kada koristite proizvod sa zaštitnim faktorom 10, on produžava to vreme 10 puta.

Pravilno korišćenje

Naravno, zaštita od sunca će imati efekta samo ako se koristi pravilno i u dovoljnoj količini. Najmanje 20 minuta pre izlaganja suncu nanesite zaštitni faktor. Kasnije na plaži ili bazenu nanosite proizvod bar na svaka dva sata. Na taj način će vaša koža biti zaštićena tokom celog dana. Početkom leta najbolje je koristiti visok zaštitni faktor. Preporučuje se da to bude SPF 50 ili 30. Kasnije, kada vaša koža pocrni, možete preći na nižu zaštitu, ali ne treba ići ispod faktora 20.

Kako biste zaštitili kožu od crvenila, fleka, prevremenog starenja ili drugih oštećenja koristite SPF tokom cele godine, leti pogotovu. Naravno, izbegavajte izlaganje suncu u najtoplijem delu dana – od 11 do 17 časova. Za sunčanje izaberite prepodne ili popodne. Nanesite proizvod sa zaštitnim faktorom, a zatim opušteno uživajte u letu i sunčanju!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ