LIFESTYLE     20.03.2018.

Sobe koje čitaju: Priča irskog autora o novom izgledu njegovih soba

Džon Bojn (John Boyne) je svoju kuću pretvorio u mirno i raznobojno mestašce u srcu Dablina. Ali to nije sve…

Svakome ko je ljubitelj knjiga bi bilo teško da napusti Džonov dom. Jedna soba je posvećena engleskoj književnosti, druga irskim i amerčkim knjigama. Police od poda do plafona, obimne triologije, romani, poređani  po alfabetskom redu, odaju neverovatan utisak kada se pogleda soba ovog irskog autora.

  • „Volim biti okružen knjigama. Kada radite od kuće, kao ja, bitno je da se osećate spokojno i sigurno. Knjige su deo toga.“ – rekao je Džon.

Bojn je ovu četvorosobnu kuću delio sa svojim partnerom, ali kada su se pre 18 meseci rastali, Džon je odlučio da sve renovira. „Pošto smo bili 11 godina bili zajedno, ova kuća je bila puna uspomena, pa nisam hteo da je napustim, posebno jer u blizini živi i moja porodica, ali sam hteo da ova građevina bude više od samo krova nad glavom. Želeo sam da ovo bude moj dom, u kom ću se uvek osećati srećno.“

Shvativši da mu nedostaje arhitekta i neko ko će mu pomoći da prostor bude baš onakav kakvog ga je zamislio, pojavila se Karolin Flaneri, dizajner enterijera. Nekoliko sastanaka kasnije, Džon je očistio svoju kuću – „Otarasio sam se svega što me nije činilo srećnim.“.

Rezultat je bio racionalizovana, ali raznobojna unutrašnjost gde je svaka soba imala neku novu funkciju: soba za čitanje, teretana prostor i dve radne sobe.

  • „Cilj mi je bio da transformišem prostor kako je meni najviše odgovaralo. Želeo sam da napravim više prostora za police sa knjigama, s obzirom da sam i sam autor.“ – kaže Bojn, koji je autor 15 romana uključujući „Dečak u prugastoj pidžami“ („The Boy in the Striped Pyjamas“) i prošlogodišnji „Nevidljivi bes srca“ („The Heart’s Invisible Furies“).

Penjemo se na gornji sprat, gde je potkrovlje pretvoreno takođe u mesto prepuno polica sa knjigama, koje raste i raste, kao i druge sobe. Soba za čitanje, boje lavande, sadrži njegovu kolekciju američke literature. Na drugim mestima u kući, svuda vas zovu police sa knjigama, različitih boja. Tamo odeljak prevedene fikcije, ovamo non-fiction

Drveni sto, koji je kasnije obojen u roze boju, je rađen u jednoj lokalnoj prodavnici. Daje nam do znanja da i najjednostavnije stvari mogu da izgledaju fenomenalno, kada se potrudimo i izdvojimo vreme za to. Možete potrošiti gomilu novca, a opet ništa postići, ukoliko to nije ono što vaše oko zaista želi da vidi. Obratite pažnju na vizuelni deo uređivanja.

  • „Raditi sa dizajnerima je veoma poučno. Promenio sam način na koji sam gledao na unutrašnjost i boje prostorije. Postao sam sigurniji u to kako prostorija treba da izgleda.“

 

Bojn je rođen u Dablinu, 30. aprila 1971. godine. On je irski pisac. Autor je 10 romana za odrasle i 5 romana za decu. Osvojio je nekoliko britanskih nagrada za svoja dela.

Njegova knjiga o ovom procesu će biti objavljena 23. avgusta – „A Ladder to The Sky“. Više o njegovoj priči možete pročitati na sajtu britanskom magazina The Guardian.

 

Da li biste vi želeli da posedujete neku od ovih prostorija i koje bi boje bila? Podelite to sa nama u komentarima!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ