LIFESTYLE     27.04.2018.

Sant Jordi – Kavaljeri i princeze

Jedan od najlepših, ako ne i najlepši praznik u Kataloniji je Sant Jordi, koji se slavi 23. aprila. Po našem kalendaru to Đurđevdan. Moram priznati da iako nisam kaotiličke veroispovesti, ovaj praznik volim da proslavim upravo u Barceloni, gde je sve magično tog dana i kada se na ulicama mogu sresti kavaljeri, kojih je danas tako malo, rekla bih.

 

Sant Jordi je pokrovitelj nekadašnje krunice Aragona, pošto je kralj Petar I iz Aragona osvojio bitku na Alcorazu svojim pokroviteljstvom. On je takođe pokrovitelj nekoliko gradova. U većini slučajeva, razlog za odnos ovih gradova sa Svetim kao njihovim svetim Patronom povezan je sa istorijskim događajima koji su se dogodili tokom „Reconkuista“.

Kao i na ostatku povesne teritorije krunice Aragona, Feast Sv. Đorđa se oduševljava u Zajednici Aragona, budući da je svetski pokrovitelj i nacionalni dan. Dana 23. aprila, Aragon slavi svoju „Dia de Aragon“ (Dan Aragona) u znak komemoracije bitke na Alcorazu (Baralla d’Alcoraz u Aragonskom), na kojem je Hueska osvojila aragonska vojska i u kojoj tradicija kaže da je St George pojavio se u kritičnom trenutku za Hrišćansku vojsku.

U Kataloniji, Diada de Sant Jordi je poznata i kao El Dia de la Rosa (Dan roze) ili El Dia del Llibre (Dan knjige), koja uključuje tradicije slične onima na englesko-saksonskom Valentinovo. Tradicionalno, dečaci daju devojčicama cvet i devojčice daju momcima knjigu. Među crvenim ružama, mnoštvo gomila knjiga se prodaje na katalonskim ulicama (1,5 miliona knjiga prodato 2015). Jedna od važnih proslava je u Valencijskom gradu Alcoi. Tamo, Sveti Đorđe se obilježava kao zahvalni proslava za proglašenu pomoć koju je Sveti pružio hrišćanskim trupama koji su se borili protiv muslimana u opsadi grada. Njegovi građani obelžavaju dan proslavom u kojoj hiljade ljudi parade u srednjovekovnim nošnjama, formirajući dve „vojske“ Mavara i hrišćana i ponovno uspostavljaju opsadu koju je grad dala hrišćanima.

Po legendi ovo je dan kada muškarci poklanjaju ruže ženama, u znak ophođenja kavaljera prema princezama, dok žene njima za uzvrat daruju knjige, u znak sećanja na Šekspira i druge preminule pisce.

Volim čaroliju, romantiku i ljubav, a sve to se može osetiti i doživeti šetajući ulicama Barcelone prepunih ruža i zanimljivih knjiga. Najlepši i najromantičniji prizor je Casa Batllo na čijim se balkonima nalazi na stotine crvenih ruža, koje privlače pažnju turista i omogućavaju da uočimo da u životu ipak postoje i bajkoviti putevi, tamo odmah iza ugla.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ