MODA     01.02.2019.

Sako – neprevaziđena klasika

Posmatrajući istorijski aspekt mode, sako je uglavnom bio vezan za odela, i to muška. Spoj sakoa i pantalona, kao simbol elegancije i ugleda, bio je primeren u svakoj prilici. Kako se menjalo vreme, način života, tako su se menjale i navike u odevanju. Ni pripadnice ženskog pola nisu bile uskraćene za nošenje odela, ali se gledište na njih poprilično promenilo. Počela su da se nose u svečanim prilikama, a znato više u krugovima poslovnih ljudi. Poznat nam je i veliki broj preduzeća, koja su propisala kodeks oblačenja, gde su odela glavna (ako ne i jedina) odevna kombinacija koje je prihvatljiva.

Najveći iskorak u ovom pogledu, svakako je odvajanje sakoa od pojma “odelo”. Sa velikim promenama u modi, pružena nam je mogućnost izlaska iz sigurne zone, velika sloboda i sve manje opterećenja. Više se sako ne vezuje samo za poslovni svet, određeno doba dana, određene događaje, profesije. 

Sa razgranatom mrežom mogućnosti za nošenje i kombinovanje, vremenom su se javile i različite forme, materijali, boje, dezeni. A gotovo svaki dizajner je preko njih prikazivao sebe i modni pravac kojem teži. Postale su nam dostupne varijante za posao, fakultet, večernje izlaske, dnevne aktivnosti i sl. Dizajneri novijih generacija koji su želeli da pruže nešto nesvakidašnje, pojavili su se na tržištu sa sakoima ukrašenim kristalima, šljokicama, veženim detaljima, sličicama, pa čak i natpisima.

U sezoni koja je iza nas, dominirali su sakoi od tvida, karo-dezena. Najzastupljenije bile su kombinacije boja poput crno-bele, sivo-plave i toplo smeđih nijansi. Tvid je lagan i topao material, a najveća prednost je ta što se ne gužva. Ako ste ga nosili uz uske, svetlije farmerke, basic majicu sa natpisom/slikom i manjom torbom koja se nosi dijagonalno preko tela – napravili ste pravi izbor. U koliko do sada niste poneli ovu kombinaciju, sačuvajte je za toplije dane koji dolaze. Sudeći po radnjama punim sličnih sakoa, neće ovaj trend brzo prestati.

Jednobojan sako, jednostavnog kroja, sa ili bez kopčanja, spada u osnovne stavke koje treba imati svaka žena kada otvori garderober, bez obzira na stil oblačenja ili posao kojim se bavi. U situacijama kao što su: “Šta obući preko top-haljine; šta se uklapa i uz štikle i uz patike; šta obući na razgovoru za posao; na prvom predavanju na fakultetu; na dodeli diplome…” – sako je prva pomoć. Ako se desi neka situacija mimo nabrojanih, a vi se nađete u dilemi ili nemate nekoga da vas posavetuje, opet se odlučite za sako. A ako ipak želite preporuku bez razmišljanja, UVEK i u SVAKOJ prilici, crni sako – neprevaziđenja (dodaćemo i nepogrešiva) klasika.

Fotografije preuzete sa Pinteresta

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ