LIFESTYLE     29.01.2019.

Ralf Fajnsov film o Nurejevu na 47. FEST-u

47. po redu Međunarodni filmski festival održaće se u Beogradu od 22.2.-3.3.3019. Jedan od zapaženijih filmova Glavnog takmičarskog programa biće treći rediteljski poduhvat Ralfa Fajnsa Bela Vrana. Scenario je pisao Dejvid Her a glavnu ulogu tumači Oleg Ivenko.  

Film govori o životnoj priči Rudolfa Nurejeva, čuvenog  ruskog  baletskog  umetnika, o njegovom prebegu iza Gvozdene zavese čime je postao prvi ruski umetnik koji je to uspeo. Bela Vrana prati Nurejeva od siromaštvo pogođenog detinjstva i rođenja u  vozu Trans-Sibirske železnice, preko njegovog dolaska u Lenjingrad gde upisuje baletsku školu. Fantastičan talenat nije promakao majstoru baleta Vaganove akademije Aleksandru Puškinu koji ga uzima za štićenika. Sa samo 22 godine 1961., na internacionalnim gostovanju svaki Nurejev korak bio je pod nadzorom KGB agenata kojima je postalo sumnjivo njegovo prijateljstvo sa Parižankom Klarom Sent. Sa krilaticom „da bi plesao, moraš biti slobodan“ film povlači paralelu sa tadašnjom politikom Hladnog rata. 

Za ovaj film Fajns je dobio od Vlade republike Srbije 62 miliona dinara, delovi filma su snimani u Srbiji i Hrvatskoj, a kao plesači su učestvovali i baletski umetnici iz Srbije. Muziku čuvenih baleta Čajkovskog, Prokofjeva i Minkusa u aranžmanima Ijana Eškerija  izvela je Beogradska filharmonija pod dirigentskom palicom Endija Brauna. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ