JW VODIČ     06.06.2019.

PUTOVANJE: Amsterdam – grad kulture, lepote i umetnosti

Amsterdam očarava slikovitom arhitekturom i znamenitostima. Svaki ugao holandske prestonice ostavlja utisak muzeja na otvorenom. Šarene fasade, unakrsni kanali, boje, upečatljivi detalji su samo neke od stvari koje ne ostavljaju ravnodušnim.

Kontrast koji je glavna atrakcija grada ima veličinu kojoj se dive. U isto vreme grad „noćnog života“, kupovine, slobode, zabave; a sa druge strane tolerancija, različitosti i umetnost.

Sinonim za modernost, Amsterdam očarava svojom lepotom i vožnjom bicikla, šetnjom pored kanala i građevina od kojih se pogled ne sklanja.

• Trg Dam

Okružen Kraljevskom palatom, Novom crkvom i zgradom muzeja Madam Tiso, nije najlepše mesto, ali je svakako bitno i nezabilazno upravo zbog istorijskog značaja. Na tom mestu je, početkom 19. veka grad predat Napoleonu.

• Amsterdamski kanali

Amsterdam je izgrađen na mreži kanala. Obilasci su redovni i želja turista nikada ne izostaje. Mogu se obilaziti brodićima ili čamcima, u zavisnosti od želje putnika.
Pogled da vodu, okolinu i zalazak sunca je vredan svakog trenutka.

• Kuća Ane Frank

Na godišnjem nivou, milioni posetilaca obilaze kuću Ane Frank, koja je tokom skrivanja za vreme nacističke okupacije u Drugom Svetskom ratu zapisivala dešavanja u svom dnevniku. Znatiželja ljudi i njihova očekivanja ostaju ispunjena posle svake posete.

• Centralna ulica „Spuistraat“

U centralnoj ulici predstavljena je prava ulična umetnost. U potpunosti je pokrivena grafitima živopisnih boja. Svaki deo ulice priča posebnu priču. Prilikom iscrtavanja grafita, korišćene su razne tehinke, pa je doživljaj još veći. Za turiste koji su zainteresovani da istražuju ovaj deo grada, organizovani su obilasci u grupama. Obilazak traje oko tri sata.

• Muzej Van Goga

Kolekcija od preko 200 slika, kao i skica i beleški jednog od najboljih holadskih slikara se nalazi u muzeju „Van Goga“. Kolekcija je podeljena u 7 perioda, i čuva tragove napretka holadskog slikara, kao i njegovo stanje kroz periode.

Zanimljivosti:

• Pored piva i vetrenjača, lale su glavno obeležje Amsterdama. Najbolje mesto da se vide i kupe je plutajuća pijaca cveća „Bloemenmarkt”.
Podseća na Veneciju, zbog mnoštvo kanala i vode, samo na severu Evrope.
• Glavno prevozno sredstvo u Amsterdamu je bicikl.

.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ