LEPOTA&ZDRAVLJE     02.03.2019.

Prvih sat vremena nakon buđenja


„Po jutru se dan poznaje“ – izreka koju svi dobro znamo. Ali, koliko nas shvata njenu suštinu, koliko nas je zaboravilo njeno značenje, a koliko nas joj uopšte pridaje značaj?
Odgovore na ova i slična kompleksa pitanja probaćemo da sažmemo u jednoj rečenici: Kada bismo samo malo pronikli u srž ove poslovice, a ne shvatali je kao kliše, kvalitet života bio bi nam znatno bolji.
Pre nego što otpočnemo ovu temu, moramo se dotaći prvenstveno onoga što u velikoj meri utiče na naše jutro, a to su aktivnosti pre spavanja i naravno kvalitet samog sna.

Preporučljivo je da uveče ne jedemo previše, da ne jedemo visoko-kaloričnu hranu, ugljene-hidrate i tome slično. Ukoliko ovo izbegnemo, ujutru ćemo se probuditi mnogo manje otečene, sa puno više elana i energije za novi dan. Takođe, pred spavanje su poželjne aktivnosti poput šetnje, meditacije, čitanja… A manje poželjno jeste korišćenje mobilnog telefona, praćenje bilo kakvog uznemirujućeg i agresivnog sadržaja. Svakako najbolja aktivnost jeste planiranje narednog dana. Tokom noći, naš um prihvatiće ono što smo zamislili, baš kao „priču za laku noć“. A na kraju dana videćemo da je dobra organizacija zapravo taj ključni preduslov uspešnosti.


Brojna psihološka istraživanja dokazala su da je prvi sat nakon buđenja najvažniji, kako za naš organizam, tako i za dan koji predstoji (pod pretpostavkom da imamo dobar kvalitet sna). Prvi sat od izuzetnog je značaja prvenstveno zato što je naš mozak odmoran, te jasnije razmišljamo i racionalnije donosimo odluke. Ovo je takođe i priprema za celokupan dan, te se preporučuje da uvrstimo samo one rutine koje doprinose na pozitivan način.

Trenutno ne bismo mogli da izdvojimo bolji način da započnete dan od zahvalnosti. Probajte da po buđenju prebrojite sve blagoslove i navedete sve ono na čemu ste zahvalni i videćete kakav će se osećaj u vama probuditi. Da ne pričamo o pozitivnim stvarima koje ćete u svoj život privući kad osetite kumulativni efekat ove metode.
Nakon vežbe zahvalnosti, pravo je vreme da primenite neki od svojih rituala koji volite i za koji smatrate da će imati dobar uticaj na dan. Neko pije kafu/čaj, neko meditira, neko džogira, neko praktikuje jogu… Koja god da je vaša omiljena jutarnja aktivnost ili ako ipak još tragate za njom, vodite se samo osećajem blagostanja koji bi trebalo da pruži.
U prvih sat vremena po buđenju od velikog značaja biće ako pročitate nešto što će vas motivisati, nadahnuti, inspirisati. Ova navika ne samo da će dobrineti boljem raspoloženju, već će vas i podstaći na veću produktivnost tokom radnog dana.


Na red sada dolaze konkretne aktivnosti koje treba da obavimo tokom tog dana. Ono što smo uveče pred spavanje zamislili, ujutru bi trebalo hronološki da posložimo i da nakon dobrog doručka krenemo u njihovu realizaciju.
Odlaganje je jedan od najvećih ljudskih neprijatelja, te sve ono što možemo da uradimo danas – ne bi trebalo da ostavljamo za sutra. Isto tako, sve ono što smo pročitali u ovom tekstu, trebalo bi da primenimo već sutra i uverićemo se kako nas magičnih 60 minuta našeg jutra polako, ali sigurno oblikuju u prave uspešne žene.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ