LIFESTYLE     17.08.2017.

PROVERITE: Da li zaista imate samopouzdanja?

Samopouzdanje. Reč kojom se služimo kada želimo da opišemo kako treba da izgleda naša savršena verzija ili kada hoćemo da se predstavimo u najboljem svetu. Ipak, da li smo sve zaista, ali zaista pune samopouzdanja i kako se do njega dolazi? Odgovorite sebi iskreno na sledeća pitanja, pa ćemo, nakon što utvrdite koji ste nivo, odrediti i šta je to što treba da radite kako biste konačno dostigle taj cilj.

  1. Nabrojte svoje mane.
  2. Nabrojte svoje vrline.
  3. Šta je to što smatrate svojim najslabijim adutom?
  4. Šta je to što smatrate svojim najjačim adutom?
  5. Kako se osećate kada ulaziš u prostoriju punu nepoznatih ljudi?
  6. Kako se osećate kada dobijete kompliment?
  7. Kako se osećate kada dobijete kritiku?
  8. Kako reagujete kada neko viče na Vas?
  9. Kako se osećate kada otkrijete da Vas neko ogovara?
  10. Šta mislite o sebi kada se pogledate u ogledalo (bez šminke)?

Ukoliko ste zbog većine ovih pitanja imali nelagodnost ili ste eventualno imali uglavnom negativne odgovore, znate šta Vam je dijagnoza. Mišljenje da imate previše mana, da želite da ste fizički lepši, da smatrate da ne obavljate svoj posao dovoljno dobro, da nemate podršku okruženja ili da uvek primate k srce kada se neko istresa na Vama, jasno govori da ste na mizernom nivou samopouzdanja.

Odnosno, nemate sopstvenu podršku u životu, što je jedno od najtežih situacija koje Vas mogu zadesiti, iz prostog razloga što je ljudima potrebno da budu voljeni, a ako to ne mogu da omoguće sopstvenom biću, onda ne mogu ni drugima.

Pa hajde sada da se bacimo na rešavanje ovog problema. Svako ima potencijal za samopouzdanje, zato što je to veština koja se vežba. I sledeće savete, ukoliko zaista želite iskreno da postanete osoba koja je puna samopouzdanja, iskreno primenjujte, jer pukim čitanjem ovog teksta, Vaše samopoudanje ne može da raste.

Zamislite sebe kao malo dete. Sasvim malo, od možda pet, šest godina. Sa kim ste najčešće imali interakcije i kakve su bile? Ukoliko nisu bile zadovoljavajuće i ako ste imali teško detinjstvo, obratite se sada toj devojčici koja je zahvaljujući prošlosti došla do sadašnje tačke, sa kojom možda niste sasvim zadovoljni, ali niste ni na onom bespomoćnom nivou, zar ne?

Onda se prebacite i na tinejdžersko doba i razmislite šta Vas je tada sve povredilo. Da li Vas je činjenica da Vas je Vaša prva ljubav ostavila unazadila u smislu samopouzdanja? Ili ste imali drugarice koje nisu bile podrška. U svakom slučaju, dobro pretumbajte po sećanjima i zapišite sve što Vas je povredilo.

Sada, iz sadašnje perspektive, iznesite sebi šta je to sve što Vas deprimira na svakodnevnom nivou.

A zatim, ukoliko ste pisali, uzmite te papire, iscepkajte ih i uzmite da napišete nove. Potom napišite sve što želite i kako biste hteli da gledate na sebe. Čim završite ovo, stanite ispred ogledala i dobro se zagledajte u oči, a potom se potrudite da ispred ogledala glumite svakodnevne životne situacije ili pak, one koje želite, i tako vežbajte samopouzdanje.

I ne zaboravite, pravo samopouzdanje se uči u praksi i znači da je osoba u stanju da iskreno poštuje i voli sebe, ali i druge. Samopouzdana osoba nema potrebe da se nameće drugima, ali isto tako, neprikosnoveno je svoja. Postavite jasan cilj i posvetite mu se u potpunosti. Za mesec dana, ponovite eksperiment sa pitanjima i proverite koliko ste napredovali. Najjasniji će Vam rezultat biti Vaša sopstvena reakcija u svakodnevnoj interakciji sa ljudima koje srećete svaki dan. Posmatrajte sebe!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ