LEPOTA&ZDRAVLJE     27.02.2019.

Priuštite vašem telu vrhunsku hidrataciju- “Infused water”

Važnost hidratacije je nešto što je uglavnom svima dobro poznato. Ono što je vrlo važno napomenuti da je hidratacija nužna, ne samo sportistima već apsolutno svakome od nas. Naš posao je, na neki način, da vodimo računa o tome da naš organizam bude dovoljno hidriran. Naše telo koristi vodu za mnogo različitih procesa- za regulisanje telesne temperature, održavanje zdravlja ćelija i organa, za apsorpciju vitamina, itd. Vodu gubimo najčešće putem znojanja, disanja i probavnog sistema, te je veoma važno izgubljenu vodu nadoknaditi. 

Bez obzira da li imate naviku da unosite dovoljnu količinu vode u vaš organizam ili ne, trebalo bi da znate da je za vaše celokupno zdravlje hidratacija imperativ. Na tržištu trenutno postoji mnogo opcija, od gazirane, blago gazirane do aromatizovane vode koja, u večini slučajeva, sadrži visok procenat šećera i aditiva koji su u suštini potpuno nepotrebni. Imajte na umu da, kada god se priča o pravoj hidrataciji, u dnevni unos tečnosti računa se jedino i isključivo voda, što znači- ne sokovi, čajevi, kafa, itd. 

Jasno je i dobro poznato da je nekada, pogotovo u zimskom periodu, lako zaboraviti na dovoljan unos vode. Samim tim što su temperature niske, lako se može izgubiti osećaj za to koliko smo zapravo vode uneli u toku dana i koliko je vode našem telu potrebno. 

“Infused water“ nastaje veoma jednostavno- dodavanjem prirodnih sastojaka u čistu, negaziranu vodu. Obično se pod prirodnim sastojcima, u ovom slučaju, podrazumevaju voće, povrće ili začinsko bilje. Budući da sadrži veom malu količinu dodatnih sastojaka, koji isključivo pružaju ukus, ovaj napitak može biti idealan izbor kada se radi o hidrataciji. Takođe, ova varijanta je veoma pogodna ukoliko ne pijete sokove ili želite da ih ciljano izbegnete.

Postoji mnogo polemike oko toga da li je ovaj napitak zaista „magičan“, kao što mnogi tvrde. Postoje neki dokazi da doprinosi detoksikaciji organizma, ubrzavanju metabolizma i da je idealan napitak ukoliko želite da izgubite višak kilograma. U svakom slučaju, svi dobro znamo da za takav proces nije dovoljno samo piti neki „magičan“ napitak, već da on iziskuje mnogo drugih promena u životnom stilu. Ono što je u svakom slučaju zagarantovano je da, ukoliko želite da unesete neke promene u vaš svakodnevni režimu hidratacije, “infused water“ može biti idealno rešenje. 

Kombinacije sastojaka koje možete koristiti u ovu svrhu su razne, mada u suštini predlažemo da se vodite svojim ličnim prepferencijama kada se radi o ukusima i aromama. Neke od uobičajenih kombinacija su krastavac i nana, limun i djumbir, bobičasto voće i narandža. Za koju kod kombinaciju da se opredelite, teško ćete napraviti grešku. Uživaćete u osvežavajućem, prirodnom i niskokaloričnom napitku koji je svakako koristan za vaše zdravlje. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ