LIFESTYLE     22.03.2019.

Praznik Mladenci i njegovi običaji

Srpska pravoslavna crkva 22. marta obeležava Dan Svetih 40 Velikomučenika, u narodu poznatiji kao Mladenci. U našem narodu je običaj da se na Mladence ne zove, već dolazi, a gosti su obično uža porodica, kumovi  i bliski prijatelji. Gosti donose poklone koji će mladom bračnom paru olakšati početak zajedničkog života, a mlada priprema posnu trpezu i kolače – Mladenčiće, kojima se daruju ukućani, komšije i drugi mladi bračni parovi. Ovih kolača treba da bude 41 , 40 koji predstavljaju Velikomučenike i 1 za dete koje će mlada nositi. Pošto se slavi u vreme prolećne ravnodnevnice i buđenja proleća, imaju prenosno značenje da mladim parovima da snagu i energiju za vremena koja dolaze.

Recept za mladenčiće:

  1. 3 dcl vode

2. Kocka kvasca

3. Oko 600g brašna tip 400 meko

4. 4 kašike šećera

5. ½ dcl  ulja

6. Prstohvat soli

7. Med za premazivanje

Priprema:

Umesiti glatko testo od vode, kvasca, ulja i soli (po želji može se dodati rendana kora limuna ili narandže). Pokriti krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.

Premesiti testo pa razviti na debljinu od pola centimetra. Čašom ili okruglom modlom izvadite 41 kolačić i poređajte u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Ostaviti ih da odstoje u plehu 20 minuta, za to vreme ugrejati rernu na 180 stepeni. Peku se 15-20 minuta, nakon vađenja iz rerne premazati ih medom dok su još topli.

Srećni Mladenci i neka vam život bude sladak kao i oni!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ