LIFESTYLE     09.07.2019.

POSAO I KARIJERA: Koliko je važna kolegijalnost?

Stručnost i profesionalnost se podrazumevaju u poslu, ali da li je to dovoljno za uspešnu realizaciju svih ciljeva i izazova koji donosi posao?
Biti u sredini u kojoj si zadovoljan poslom, ali i odnosima sa kolegama je pravi luksuz. Određena istraživanje su pokazala da dobri kolegijalni odnosi poboljšavaju produktvnost! Ali, nažalost, često zbog ličnih frustracija, ljubomore i nezadovoljstva odnosi variraju, a lažni osmesi se neretko mogu videti. Koliko je to dobro za ličnost i sam posao?

U odnosu sa zaposlenima, odnosno kolegama, često se primeti karakter osobe. Radeći sa ljudima koji su svesni sebe, samim tim i pružajući podršku ostalima, posao ne crpi pozitivnu energiju, već je dodaje. Jer, sredina u kojoj provodimo svoje vreme, kao i ljudi sa kojima radimo utiču na nas kao individue. Ukoliko poželimo kolektiv koji nas čini srećnim, prvo moramo zapitati sebe kako nas doživljavaju drugi.

Često, gledajući druge, zanemarimo činjenicu da i nas neko doživljava na svoj način. Ne radi se o tome da treba svima da se svidimo i odgovaramo u poslovnom odnosu, već o činjenici koliko iskreno stupamo u kolegijalne odnose i koliko dajemo sebe.

• Pokažite saradnju i otvorenost

Nemojte biti zavidni i uporni u tome da ste samo vi u pravu. Niste uvek. Dozvolite drugima da pokažu kreativnost, jer se u tome ogleda vaša veličina. Možda u tom trenutku, zbog svog ega, ne primećujete da je nečija ideja, možda,  bolja od vaše. Razmotrite sve opcije, pre donošenja odluke.

• Budite uvek odgovorni

Ukoliko ostavite utisak odgovorene osobe, vaše kolege će moći da se oslone na vas, a samim tim ste ostvarili pozitivno mišljenje kod njih. Svoje vreme organizujte na pravi način, a svoje obaveze obavljajte u skladu sa tim. Nemojte odlagati, ukoliko za to ne postoji dobar razlog.

• Nemojte imati strogo poslovan odnos

Veoma lep gest je pohvaliti kolegu, pronaći nešto što nije upečatljivo i reći mu koliko je to fenomenalno, ali samo ako zaista to mislite! Drugačije će vas posmatrati i doživljavati. Izađite mu u susret kada ima neke probleme na poslu, veoma će to ceniti i uzvratiti pomoć, ako bude bilo potrebe.

Biti i raditi u zdravoj sredini je deo u kome svi uživaju. Možete raditi na kolegijalnim odnosima, počevši od sebe.  Budite kolega i imajte odnos prema zaposlenima onakav kakav očekujete od drugih!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ