LIFESTYLE     18.12.2016.

POKLONI: Poklonite knjigu za praznike

Na radiju ovih dana se čuje da nam stiže najlepše vreme u godini. Vreme praznika. Kad pomislimo na praznike, sledi sinonim porodice. Svakako da pripadamo Tolstojevom početku njegove Ane Karenjine: „Sve srećne porodice nalik su jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.“ Osećaj porodice u kojoj smo odrastali selimo dalje u potrazi za svojom, za granom istog korena. Važno je biti dobar, mio, pošten, obazriv prema najbližima u ovo praznično vreme. Onda ćemo naći način da pokažemo koliko nam je i do koga stalo.

Sigurno postoje i drugi za koje biste voleli da nazovete svojim bližnjim. Kako njima pristupiti, približiti im se? Kako zavoleti bez poznavanja. Provodite sate u radnji pitajući se šta je pravi poklon za Novu godinu i Božić. Zašto ne biste poklonili knjigu?

Pre svega, pokloniti nekom knjigu nije tako lako kao što izgleda, dok je u svakom slučaju vrlo simbolično. Treba znati ili makar umeti naslutiti želje i težnje, unutrašnje tokove i odnose, da bi ta knjiga bila ona prava za koju će osoba, koja knjigu prima kao poklon, njom zaista biti iskreno oduševljena. Pružamo knjigom parče svog sveta u želji za međusobno upoznavanje. Treba biti spreman na sve što takav dar za sobom nosi: očekivanja, brige oko ispunjenja prazničnih želja, promašaje, neuspehe u uspostavljanju kontakta. Na nešto se svakako nailazi i do nečega stiže knjigom kao pozajmicom ili poklonom. Bez čega se u svakom slučaju ne može jeste bez spoznaje sebe. Kako pokloniti nekome „parče mosta“ ako ne poznaješ gradnju i sadržinu istog?

Lako je zapaziti na Internetu spiskove utvrđenih knjiga za najbolje na svetu. U takve izbore učestvuju svetski poznati, nagrađivani, književnici i teoretičari umetnosti. Pomenuću par: „Priče“ Anton Pavlovič Čehov, „U traganju za izgubljenim vremenom“ Marsel Prust, „Veliki Getsbi“ Scott Fitzgerald, „Hamlet“ Vilijem Šekspir, „Avanture Haklberi Fina“ Mark Tven, „Lolita“, Vladimir Nabokov, „Rat i mir“ Lav N. Tolstoj, „Gospođa Bovari“ Gustav Flober, i naravno, „Ana Karenjina“ L.N.Tolstoj. Tu je naš siguran teren za izbor. Međutim, ako obratimo pažnju na to ko su pisci tih knjiga, znamo da nas čekaju sati i dani u duboko koncentrisanom čitanju. Dodala bih slobodnim izborom malo lakši pristup u jezičkom izražavanju i pitkoći dešavanja: „Kad je Niče plakao“ i „Lečenje Šopenhauerom“ od Irvin D. Yalom-a, „Metro linija br.5“ Pol Saks, Fransoaz Sagan „Za mesec, za godinu“.

Ono što je najbitnije kod odabira knjige kao poklona, kad uspostavite kontakt sa samim sobom, jeste da pustite sve savete, izbore, sigurnosti i obrazovanje i oslušnete svoju intuiciju i osećanja.

Kada uđete u knjižaru ili biblioteku samo zatvorite oči i prepustite se, prava knjiga će dozvoliti da bude pronađena.

Važno je znati, čak i kad zaboravimo kome pripada sledeća misao: „Nisam ti ja tu knjigu pozajmio samo da bi je ti pročitala. Pozajmio sam ti je da bi me upoznala.“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ