fbpx
LIFESTYLE     04.05.2019.

Počeo 12. SERBIA FASHION WEEK

Najveća modna manifestacija u Jugoistočnoj Evropi počela je juče u Novom Sadu i trajaće sve do utorka. U Master centru Novosadskog sajma u 18h bilo je zakazano otvaranje Nacionalne nedelje mode, a program je zvanično počeo izložbom polufinalista takmičenja „Mr. i Mrs. Bottle“. Ova izložba je deo projekta „Fashion i Wine“ koju Nacionalna komora za modu Srbije realizuje zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam.

Od domaćih dizajnera predstaviće se: Marija Šabić, Igor Todorović, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić, kao i drugi afirmisani, ali i mladi dizajneri.

Serbia Fashion Week obeležiće i gosti iz inostranstva. Srpskoj publici predstaviće se umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i u Berlinu, oficijelni član Federacije visoke mode Francuske i podpredsednik Serbia Fashion Week-a – Emerik Fransoa.Marios Karavasilis stiže iz Grčke, a Carmichael Byfield iz Holandije.

Tokom prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, a potom se ova modna manifestacija seli u fantastičan dvorac Eđšeg.

Takođe i ovo puta biće održana razna predavanja i panel diskusije:

  1. „Da li đavo stvarno nosi Pradu“ – 4. maj u 16h (Master Centar) Učesnici su: Ašok Murti (modni konsultatnt), Marko Mrkaja ( modni i izvršni urednik časopisa Harper’s Bazaar Serbia), Maja Vukadinović (medijski stručnjak), Eržika Pap Reljin (autorska emisija „Dokument“ Radio Televizije Vojvodine).
  2. „Brendiranje modom – moda i vino“ – 5. maj u 18h Govornici na panel diskusiji potrudiće se da daju neke odgovore na pitanja vezana za privredu, turizam i brend naše zemlje. Ali, naravno, sve gledano kroz modu i vino, kao veliki brend Vojvodine. Učesnici su: Ivan Đoković (pokrajinski sekretar za privredu i turizam), Goran Bašić (predsednik Udruženja vinara i vinogradara Fruške Gore), Svetlana Horvat ( predsednica Serbia Fashion Week-a), Jelena Blečić (vizuelni umetnik i docent na Fakultetu savremenih umetnosti).

Akcenat će biti i na saradnji sa inostranim manifestacijama i dizajnerima, a posebno sa tržistem iz Azije.

Ova modna manifestacija zatvara se 7. maja u dvorcu Eđšeg prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, a koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Ujedno Serbia Fashion Week želi time i da najavi početak novog projekta „Retro innovation“, koji je sproveden uz podršku srpske i kineske vlade, a ima za cilj da očuva nematerijalnu kulturnu baštinu i promociju kreativne kulture zemalja kroz dizajn najboljih kreatora iz Azije, Centralne i Istočne Evrope.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ