LEPOTA&ZDRAVLJE     30.06.2017.

NEGA: Magična svojstva kokosa

Kokos, plod tropskih krajeva, najviše rasporostranjen na obalama i otocima Tihog i Indijskog okeana pronašao je svoju funkciju na mnogim poljima u životu čoveka. Pored toga što se koristi u ishrani, on je i lekovitog dejstva, a takođe se koristi u kozmetici. Ko bi rekao da jedna biljka može imati toliko funkcija i biti tako korisna,da zadovoljava skoro sve naše potrebe. Kokos je sam po sebi jako lepog izgleda i privlači pažnju mnogih. Prilikom odlaska na daleke destinacije, često se uživa ispod Kokosove palme, pa se tako i konzumira kokos u vidu egzotičnog pića.

Kokosov orah ili kokos, kako ga inače zovemo spada u koštunice. On sadrži i do litar kokosove vode. Na jednoj palmi ih može biti čak šesnaest. Jako se često koristi u ishrani, kako u svežem obliku tako i kao prerađevina u vidu kokosovog mleka, brašna, šećera i maslaca. U službi lepote može se naći u obliku sapuna, kozmetičkih proizvoda i kokosvog ulja (koje je zapravo i najpoznatije).

KOKOS KAO LEK

Pomaže prilikom stresa, gubitka težine, povećava imunitet, olakšava probleme s bubrezima, bolestima srca, visokim krvnim pritiskom, HIV-om, rakom i jača kosti. Kokosova voda predstavlja prirodan izvor za hidrataciju, energiju i izdržljivost, te se može koristiti kao savršeni sportski napitak.

Takođe, za intimnu regiju žena jako važno, pomaže kod gljivičnih infekcija koju prouzrokuje Candida!

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje se sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina, od kojih su većina srednji lanci triglicerida. Takođe, bogat je linolenskom i oleinskom kiselinom, poli-fenolima koji su odgovorni za miris i ukus. Bogat je vitaminom E i K, gvožđem i organskim sumporom.

 

NEGA KOSE

Najčešće se koristi za kosu, lice i kožu. Pomaže kod opadanja kose, peruti i jača vlasi. Može se koristiti kao maska za kosu koju NE TREBA ISPIRATI, tako da ga možete nanositi uveće pred spavanje. Kosa postaje mekša, jača i sjajnija. Takođe, našoj kosi pruža dozu proteina i povećava volumen.

NEGA LICA

Kada govorimo o nezi lica jako je važno napomenuti da kokos pomaže pri hidrataciji kože, štiti je od sunca, usporava starenje, sadrži veliku količinu vitamina E i pomaže kod infekcija kože.  Jako je jednostavno za korišćenje, potrebno je samo naneti tanji sloj kokosoog ulja na lice i to je sve. Koža brzo upija i počinje dejstvo.  Može se koristiti i kao piling za lice, maska za lice, gel za čišćenje, itd.

Verujem da je svima nama neophodan piling nakon napornog dana, jer prašina svakodnevno pada na naše lice pa tako i razne bakterije i prljavština. Sve što je potrebno je pomeštati kokosovo ulje, med i kašičicu šećera, lagano utrljati na kožu i isprati. Možete postupak ponavljati 2 do 3 puta nedeljno.

Kokosovo ulje je takođe korisno za brži rast trepavica i obrva, kao i skidanja šminke. Prirodno je zdravije, te s toga pokušajte zameniti sve te fabričke preparate, plodovima prirode.  Ne oduzima puno vremena, možda čak i podjednako kao i korišćenje losiona za skidanje šminke, ali svakako mnogo korisnije za vašu kožu. Osim što pomaže pri skidanju šminke, kokosovo ulje ujedno i hrani vašu kožu. Sve što je potrebno je da ga nanesete na tufer i lagano trljate na područjima gde se nalazi šminka. Efikasno, lako i brzo.

Ne smemo zaboraviti, da pored mnogih korisnih dejstava koje kokos nudi, NAJVAŽNIJE je da je on pre svega detoksinat! Steknite naviku i svakoga jutra na prazan stomak, uzmite kašiku kokosovog ulja, time pomažete organizmu da se oslobodi štetnih materija.

Kokos je definitivno magična biljka koja osim što nam pruža užitak prilikom degustiranja kolača, on nam u velikoj meri pruža mogućnost da budemo zdravi, negovani i srećniji.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ