LIFESTYLE     05.12.2017.

Najskuplji i najprepoznatljiviji nakit na svetu

Za sve ljubitelje nakita a i skupih stvari predstavljamo vam nekoliko delova nakita koji su naprepoznatljivi na svetu , ne samo zbog njihove materjalne već i drugih vrednosti. Ove komade su uglavnom nosile poznate i uticajne osobe pa otkrijte koji su to komadi i koje su te osobe koje su nosile ove dragocenosti.

 

Verenički prsten princeze Dajane

Ovaj prsten danas ima veliku vrednost , ne samo za članove engleske kraljvske porodice već i njegova cena je sada daleko veća nego li u vreme kada je Dajana izabrala ovaj prsten za verenički. Zapravo, on uopšte nije specijalno izrađen za princezu niti njegovu namenu već je predstavljao deo Garardove kolekcije vereničkih prstenova. Prsten sadrži veći safir i 17 manjih brilijanata. U to vreme je otrpilike koštao 60 000 dolara a danas se procenjuje da ima vrednost više od 500 000 dolara. Ovaj prsten je postao deo Dajaninog nasleđa , pa ga je princ Vilijam dao svojoj izabranici Kejt Midlton da ga nosi. Kako ga je nosila princeza Dajana za života i zbog njene ličnosti i javnog uticaja ovaj prsten je postao prepozntljiv i model za mnogo skupoceno vereničko prstenje.

Ogrlica Srce Okeana (iz filma Titanik)

Ogrlica ,,Srce Okeana ‘’je inspirisana nakitom iz filma Titanik iz 1997. godine koja je postala zaštitni znak i prepoznatljiv detalj ovog filma. Prava verzija ovog nakita je bila dizajnirana za dodelu Oskara iste godine. Ovu ogrlicu nosila je na dodeli glumica Glorija Stjuart ( koja glumi ostarelu Rouz) , a potom ju je pozajmila i poznata kanadska pevačica Selin Dion na nastupu za pesmu ,,My heart will go on’’ . To je bio najskuplji nakit ikada u istoriji koji je dizajniran za Oskara i njegova cena se procenivala na 20 miliona dolara. Ogrlicu su dizajnirali draguljari Asprej i Garard. Kasnije je britanska aukcijska kuća ‘’Sotbi’’  ovaj nakit prodala na aukciji za 2.2 miliona dolara privatnom kolekcionaru.

Dijamant nade

Ovo je ujedno i najpoznatiji dijamant na svetu. Postoje razne priče i legende vezane za ovaj dijamant koje su pod velom misterije ali ono što se zna o njemu jeste da je jedan od najranije otkrivenih plavih  dijamanata retke sivo-plave prozračnosti. Zna se da je posedovao kralj Luj  XIV ,zatim kroz vekove je dospevao u ruke ranih bogatih ljudi sve dok ga 1949. godine nije kupio  poznati američki draguljar Henri Vinston. On ga je donirao Smitsonijan kompleksu muzeja u Vašingtonu  i povodom jubileja ovog kompleksa postavljen je na izložbu iste godine. Od tada je vraćen u prvobitnu postavku ogrlice na kojoj je  okružen  sa još 16 dijamanata i još uvek je izložen. Ovo je takođe jedan od najskupljih dijamanta na svetu. Procenjuje se na vrednost od 350 miliona dolara.

Tifanijev žuti dijamant

Ova svetski poznata prodavnica skupocenog nakita je još u 19. veku ponudila ovaj redak dijamant žute boje koji je kupio sam Čarls Tifani 1878. godine. Ovaj dijamant jastučastog oblika veruje se da je otkriven u rudniku Kimberli 1877. godine u Južnoj Africi prvobitnom težinom u izvornom obliku od skoro 58 grama. Ova dijamant je u svojoj istoriji nošen samo dva puta. Prvi put ga je nosila gđa Šeldon Vajthaus  na Tifanijevom balu 1957. godine a drugi put ga je nosila legendarna Odri Hepbern 1961. godine na konferenciju za štampu za istovetni film ‘’ Doručak kod Tifanija’’. Prvobitno je postavljen na dijmantskoj ogrlici u obliku vrpce a zatim izložen sa delom ‘’Ptičice na kamenu’’ tokom ‘60ih  a danas je izložen u Tifanijevoj radnji u Petoj aveniji u obliku dugačke ogrlice sa visećim žutim dijamantom.

 

Panter narukvica Volis Simpson

Ova ogrlica nije samo izuzetna zbog mešavie dragogo kamenja od kojih je izrađena već i zbog  reutacije koju je imala njena vlasnica. Zapravo, ova ogrlica je bila deo vlasništva  kolekcije od 20 sličnih komada  vojvode i vojvotkinje od Vindzora,  koja je imala aferu sa kraljem Edvardom III i koja je bila zaslužna za njegovu abdukiju.  Ova egzotična ogrlica je bila prepoznatljiva zbog toga što je izrađena od dijamanata, oniksa i smaragda i zbog samog oblika pantera. Nesumljivo je njenoj popularnosti doprinela i njena vlasnica. Na jednoj od Sotbijevih aukcija bila je prodata anonimnom kupcu za 12 miliona dolara a nagađa se da je taj kupac bila Madona. Sa ovom cenom je dobila status najskupljoj ikada prodatoj narukvici.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ