LEPOTA&ZDRAVLJE     07.03.2019.

Najbolje alternative za kravlje mleko

Kravlje mleko se smatra glavnim sastojkom ishrane mnogih ljudi. Ono se konzumira kao samostalno, dodaje u žitarice, čajeve ili kafu. Iako je ovo popularan izbor za mnoge, neki ljudi ne mogu ili ne žele da piju kravlje mleko zbog ličnih preferencija, ograničenja u ishrani, alergija ili netolerancije. Srećom, ako želite da izbegnete kravlje mleko, postoji mnogo dostupnih alternativa. 

Prilikom kupovine biljnih mleka, obavezno pročitajte deklaraciju i vodite računa o sastavu! Proizvođači neretko dodaju zaslađivače i druge aditive u ovu vrstu napitaka kako bi upotpunili njegov ukus i teksturu. Biljna mleka u visokom procentu sadrže vodu i njihova tekstura mora biti drugačija i razređenija od kravljeg mleka, naročito zbog toga što uglavnom sadrže mnogo manji procenat masti. Pažljivo čitajte deklaracije i birajte one proizvode u čijem sastavu se nalazi samo voda i biljka od koje se mleko pravi. 

Sojino mleko

Sojino mleko sadrži visok procenat proteina koji obezbeđuju amino kiseline koje su nam potrebne. Ono je odlična zamena za kravlje mleko obzirom da ima sličnu količinu proteina, a upola manje masti, kalorija i ugljenih hidrata. Ima blag, pun ukus koji je blago sladak što ovaj napitak čini idealnim kao dodatak raznim napicima. 

Bademovo mleko

Bademovo mleko, za razliku od ostalih alternativa, sadrži najveći procenat vode. Nisko je kalorično i ima nešto manji procenat proteina u svom sastavu ali je bogato vitaminom E koji je izuzetno važan za zdravlje organizma. Što se ukusa tiče, može delovati pomalo vodenasto ali ono što ga definitivno obogaćuje jeste prelepa aroma i slatkoća badema. 

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ima veoma nizak procenat proteina. Sa druge strane, ono ima i vrlo nizak procenat ugljenih hidrata, pa pritom može biti odličan izbor za one koji žele da smanje njihov unos. Ima vrlo sladak ukus i istaknutu aromu kokosa, tako da za one kojima ovakav ukus prija može biti odličan izbor, pogotovo u letnjem periodu. 

Ovseno mleko

Što se sastava tiče, ovseno mleko ima duplo veću količinu ugljenih hidrata od kravljeg mleka, a otprilike upola manje proteina i masti. Nemojte da vas uplaše ugljeni hidrati- ovseno mleko puno je vlakana i, ukoliko se dozira umereno, utiče na smanjenje lošeg holesterola i šećera u krvi. Ima veoma neutralan ukus i bogatu teksturu. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ