LIFESTYLE     12.01.2017.

MOSKVA: inspiracija za sve ljubitelje PUTOVANJA i KNJIŽEVNOSTI

Moskva je kraljica ruskog turizma, destinacija na listi želja svakog iskonskog zaljubljenika u putovanja. Bogata ruska istorija, umetnost, tradicionalna gastronomija, metroi koji podsećaju na muzeje, tragovi velikana svetske književnosti – Moskva ima mnogo toga da ponudi.

Prva atrakcija koju svaki turista želi da upozna jeste Crveni trg – lokacija koja današnji izgled duguje stoletnim smenama i uticajima epoha u umetnosti i istoriji. Zbog dubokih vremenskih tragova koje čuva, Crveni trg je najčešći motiv na razglednicama koje možete kupiti u Moskvi. Šetnja ulicama Moskve, uz istovremeni pogled na crkvu Svetog Vasilija, Lenjinov mauzolej i zidove Kremlja – sigurni smo da će uspomena na ovo putovanje biti bajkovita.

Gde je Puškin pronalazio inspiraciju, kako su Tatjana i Evgenije Onjegin stvorili jednu od najlepših ljubavnih priča sveta među koricama, koje dragulje impresionističkih i postimpresionističkih  kolekcija krije Moskva, možete saznati u Puškinovom muzeju. Preporučujemo da posetite i Lenjinov mauzolej u kojem se nalazi balsamovano telo oca boljševičke revolucije.

Kremlj svedoči mnogim tragičnim segmentima ruske istorije i kao svedok brojnih ratova, danas je poznat kao jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi. Kako je izgledala carska Rusija saznaćete prilikom posete Oružanoj palati, koja je izgrađena još 1871. godine. U njoj se danas čuvaju retki i dragoceni predmeti – carska odeća, radovi od zlata i srebra, nakit i drao kamenje, oružje, kočije.

Netradicionalno odredište turista jeste jedan od brojnih moskovskih muzeja – zgrada u kojoj ćete se izgubiti pred inspirativnim životom i delom Lava Tolstoja.  Ukoliko ste razumeli lepotu i spokoj Ljevinove kosidbe i te stranice romana “Ana Karenjina” ne doživljavate kao u srednjoj školi, muzej Lava Tolstoja ne smete propustiti. Priču Ane i Vronskog interpretirajte na potpuno nov način posetom Sankt Peterburgu.

Ne propustie priliku da probate tradicionalni ruski kvas, kiselj i popularnu okrošku – početak nove godine nikada nije bio slađi.

I kako je ostalo zapisano perom velikana svetske književnosti, Lava Tolstoja – Ako jeste: koliko glava – toliko umova, onda: koliko je srdaca – toliko je vrsta ljubavi, pišite nam zašto ste se vi zaljubili u Moskvu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ