LEPOTA&ZDRAVLJE     12.03.2018.

Menstruacija: Večiti problem ili dar?

Menstruacija je, kao što već znamo, ciklično krvarenje iz materice i posledica je ovulacije. Rezultat ovulacije je svakako proizvodnja estrogena i progesterona, hormona zaslužnih za stanje spremnosti jajne ćelije da bude oplođena. Svaki put kada do oplodnje ne dođe, ljušti se tkivo materice i uz krv se izbacuje kroz vaginu.

Mentruacija sa sobom donosi niz nezgoda poput obilnog krvarenja, bolova u dodjem delu stomaka ili ledjima, lose raspoloženje, umor, nervozu, želju za nezdravom hranom i slicno. Samim tim, dolazak ‘onih dana’ nam je najčešće asocijacija na dosadnu i bolnu nedelju koja je pred nama. Međutim, da li je stvarno tako?

Ako pogledamo iz drugog ugla, menstruacija je nešto što nas čini zdravim, nešto bez čega nikada ne bismo postale majke i nešto što nam prirodno ‘čisti’ organizam. Bez nje, mi kao žene, ne bismo bile ono što jesmo, ona nas prati tokom života, sa njenim dolaskom ulazimo u pubertet, a sa odlaskom u menopauzu. Menstruacija pocinje oko 12. godine i traje do oko 50. Dakle menstruacija nas prati vise od 30ak godina kroz život. Menstruacija je apsolutno normalan biološki proces zbog kojeg žene ne trebaju biti neraspoložene, već koju trebaju koristiti kao eventualni pokazatelj, za slučaj da nešto nije u redu. Dok je menstruacija redovna i stabilna, pola ženskog zdravlja je na svom mestu.

Zato sledeći put kad Vam se približe ‘oni dani’, nemojte odmah biti neraspoložene i gledati na to kao na nešto što Vas razdraži i remeti Vam planove, već glave gore što ste zdrave i sa njom u nove pobede! A za slučaj zaista bolnih i neprijatnih dana, danas je tu puno čajeva koji ublažavaju bolove tokom menstruacije, pa i raznih medicinskih sredstava koji sprečavaju ili makar umanjuju bol i ostale neprijatnosti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ