Saveti doktorke Nevene     29.12.2016.

Medicinsko kupiranje

Uradili biste nešto dobro za svoje zdravlje, ali ne znate šta? Možda Vam medicinsko kupiranje zvuči interesantno.

Okrenimo se alternativi…

Medicinsko kupiranje (engl.cupping) je drevna dalekoistočna metoda lečenja. Na našim prostorima se sve češće pojavljuje zadnjih godina, a posebno interesovanje za kupiranje raste nakon poslednjih Olimpijskih igara, gde se mnoštvo sportista pojavilo u medijima sa misterioznim pečatima na telu. Ti pečati nastali su primenom ventuza, posebnih sudova koji se koriste tokom pomenutog lečenja.

Cilj tretmana je da pokrene unutrašnju energiju, podigne imuni sistem, poboljša cirkulaciju, i dovede organizam u stanje ravnoteže. S obzirom na to da se bol prema kineskoj tradicionalnoj medicini objašnjava kao stanje zarobljene telesne energije u odredjenom delu tela, medicinsko kupiranje je našlo široku primenu kod akutnog i hroničnog bola, sportskih povreda, ali i kod prevencije istih.

Sam tretman nije komplikovan. Osoba može da leži ili sedi (što zavisi od regije koja će biti tretirana), a posebna prethodna priprema kože nije potrebna. Ventuze (ili kupe) imaju oblik teglica ili čašica, iz kojih se uklanja vazduh i stvara vakuum, postavljaju se na tretiranu regiju redom, po celoj površini. Terapijski efekat stvorenog vakuuma je širenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije, kao i brzo uklanjanje nakupljenih toksina. Ventuze ostaju na telu nekoliko minuta, nakon čega se sa lakoćom skidaju. Ono što ostaje na mestu ventuza jesu prstenasti hematomi, i znak su da je tretman bio uspešan. Ovi hematomi nisu opasni, i povlače se nakon 7-14 dana. Takodje se postupak može kombinovati sa masažom, kada se ventuze prevlače polako po bolnoj ili problematičnoj regiji, koja je prethodno pripremljena lekovitim uljem. Rezultat je hiperemija, tj.crvenilo tretirane regije, a mogućnost hematoma smanjena.

Ranije se vakuum stvarao plamenom sveće, a danas je to omogućeno primenom posebno dizajniranih vakuum-pumpi, što samu metodu čini još jednostavnijom.

Medicinsko kupiranje ima svoje mesto i u estetskoj medicini, jer se pokazalo veoma korisnim sredstvom u borbi protiv celulita. Uz klasične anti-celulit masaže i korekcija u ishrani, daje najbolje rezultate za ovaj uporan problem.

Marina Morišan, Laeda aesthetic center

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ