LEPOTA&ZDRAVLJE     20.03.2020.

MART – mesec borbe protiv raka!

Bez obzira na česte priče u medijima o važnosti preventivnih pregleda čini se da se o tome treba više govoriti. Osvestimo se, budimo odgovorne prema sebi!

Savremeni način života

Savremeni način života je doneo mnogo rizika od bolesti, a prevencija je najvažnija. Konzumacija alkohola i cigareta, nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, stres samo su neki od oblika rizičnog ponašanja koje može izazvati bolest.

Redovni pregledi su najvažniji!

Kako biste sprečili da do bolesti dođe, redovni pregledi su najvažniji. Nikako ne smete zaboraviti da je rak izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme. Statistike o broju obolelih i preminulih od posledica kancera su poražavajuće, a mogu biti mnogo bolje. Zato je važno da se podigne svest o značaju pregleda i samopregleda. Samopreglede obavljajte jednom mesečno, a na preglede kod lekara idite jednom godišnje ili jednom u šest meseci.

Koliko često bi trebalo ići na preglede?

Na pregled dojke žene posle 40 godina treba da idu bar jednom u dve godine, kada je materica u pitanju jednom godišnje, kompletan sistematski pregled takođe treba raditi jednom godišnje.

Odgovornost i briga o sebi su ključni u prevenciji bilo koje bolesti, a s obzirom na to da je kancer jedna od najtežih bolesti sa najvećim brojem smrtnosti, jasno je koliko je prevencija važna!

Budi odgovorna prema sebi!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ