LIFESTYLE     01.02.2019.

Marija Jovanović- preporuka domaćeg pisca

Mariju Jovanović sam otkrila sasvim slučajno pre 3 leta, kada sam se spremala za odlazak na more i tražila neku knjigu koju bih mogla da ponesem. Sećam se svoje oduševljenosti knjigom Kao da se ništa nije dogodilo, koju sam čitala sa namernim zastajanjem kako bih što duže u njoj uživala. Dugo do tada nisam pročitala nešto tako blisko, istinito, na idealan način dočarano i moćno. Prvo što me je oduševilo jeste misteriozni način opisivanja likova kroz situacije koje se na kraju sklapaju kao kockice u glavi i prave savršenu sliku njihovih karaktera.

Ta, prva knjiga pratila je istovremeno više priča u različitom vremenskom trenutku i stvarala mi neobične slike u glavi. Sećam se, padala je kiša na plaži dok sam čitala poslednje strane te knjige i u meni se stvarno nešto dogodilo. Ušla sam u svet Marije Jovanović.

Po povratku kući želela sam da odmah pročitam sve Marijine knjige. Otkrila sam da je ova knjiga zapravo njen drugi roman, a da joj je veliku  popularnost doneo njen prvi roman Spletkarenje sa sopstvenom dušom, koja nije bila medijski propraćena, ali je od usmenih preporuka doživela ogromnu prodaju. Način na koji ona opisuje Beograd, 90-te godine u Srbiji, ljubavne i porodične odnose vas neće ostaviti ravnodušnim. Kroz svoje romane bavila se mnogim temama a neke od njih su: razne vraste ljubavi iizneverenosti, odnosi roditelja i dece,stanje u društvu, potresne smrti najbližih i način na koji nas sve to oblikuje i u šta nas pretvara. Za svoje romane kaže da ih piše samo kada je neka tema toliko preokupira i da njena publika zbog toga prepoznaje kvalitet koji oni nose. Ono što izdvaja njene romane od ostalih jeste što izbegava puko nabrajanje događaja, već poseduje izrazit smisao za detalj i često prilkom opisa koristi ironiju čime nam savršeno dočarava okolnosti.

Marija je završila Filozofski fakultet u Beogradu i članica je Srpskog književnog društva i dobitnik Zlatnog pera. Napisala je 5 knjiga: Spletkarenje sa sopstvenom dušom, Idi, vreme je, Kao da se ništa nije dogodilo, Zvuci iz podmornice i Dovoljan razlog.Od prošle godine počela je da izdaje za Lagunu i njen naredni roman možete očekivati u 2019. Najavila je da se za taj roman možda i spremala sve ovo vreme i da će se baviti temom koja je  naša svakodnevnica, a to je samoća.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ