MAMA I DETE     01.04.2019.

MAMA PREDUZETNICA: Snežana Šundić Vardić, Alergija i ja

Ova divna mama, mama inspiracija zaista i u svakom smislu te reči, za naš portal je otkrila svoju priču i kako je nastao portal Alergija i ja.

Moje ime je Snežana. Majka sam dva deteta koja imaju atopiju. Prvo dete sa jednim atopijskim oboljenjem astmom, drugo dete sa drugim I trećim. Šta sve spade u atopijska oboljenja: atopijski dermatitis, alergije, alergijski rhinitis, astma. Već 11 godina živimo život sa atopijom. Prošli smo kroz mnoge alergijske reakcije, urtikarije, oticanje, gušenje, svrab celog tela, usled kojeg nismo spavali nekoliko godina, crvenilo  po licu, zbog kojeg su okretali poglede na drugu stranu, diskriminaciju u vrtiću zbog alergije na hranu, odnosno zbog neobezbeđivanja dozvoljene hrane. Prošli smo I kroz nezainteresovanost lekara, jer su alergijska oboljenja još uvek nepoznanica medicine. 

A kada jednom doživite anafilaksiju kod deteta, onda na alergju ne gledate kao na kijavicu, nego kao ozbiljno oboljenje za koje nauka još uvek nema uzrok ni lek. 

Kao roditelj, shvatila sam da su prava pacijenata sa atopijom, a pre svega sa alergijom na hranu i atopijskim dermatitisom, ravna nepriznavanju bolesti. 

Naše medicinsko osoblje i institucije nisu dovoljno obučene ni obaveštene o atopijskim problemima kod dece. Svašta sam kao roditelj dece sa atopijom doživela. Od toga da su me sa bebom stavili u sobu za izolaciju, do neobezbeđivanja ishrane za dete u vrtiću kao jasnog primera, ne samo diskriminacije, već i nepoštovanja dečijih i ljudskih prava. Sve me je to, pored jezivih simptoma, nepoznanice, detektivske igre šta dete sme da jede – a šta ne, loše dijagnostike, nespavanja usled konstantnog češanja zbog ekcema, skupih lekova kojih kod nas nisu ni registrovani, potpuno okrenulo u smeru u kojem sam i danas, par godina posle.

Nakon jednog blog posta shvatila sam da se neke stvari mogu promeniti. Moja priča o diskriminisanoj bebi je otišla malo dalje, nakon čega su me pozvali iz Predškolske ustanove, posle godinu dana borbe da mom detetu obezbedim obroke, i zakazali sastanak koji je doneo konačno i očekivano rešenje. Ali, to meni nije bilo dovoljno. Razmišljala sam šta je sa drugom decom čije mame nisu toliko glasne, ne govore glasno, ne bune se. 

Videvši koliko je priča čitana i koliko mama je tražilo informacije o ovim temama, shvatia sam da je tema prevazišla blog koji sam vodila usputno, da se može mnogo više uraditi osim podrške u vidu informacija i iskustva i odlučujem da pokrenem portal, prvi portal u regionu, koji se bavi alergijskim bolestima, ali I mnogih drugim temama vezanim za zdravlje I ishranu. 

Stvarila sam portal Alergija i ja, kao entuzijasta koji je mislio da menja svet. I danas tako mislim. Kao jedinstveni portal koji se posvećuje osobama sa ograničenjima u ishrani (poseban deo je ishrana bez glutena zbog osoba sa celijakijom i decom sa alergijama na pšenicu), receptima, prati nova naučna istraživanja, edukacije, savete i okuplja ljude koji nemaju gde da nađu informacije i podršku. Paralelno sa portalom, razvijam zajednicu ljudi okupljenjih oko ovve teme na društvenim mrežama, na stranici Alergija I ja I na FB grupama, a čitanost portala me ohrabrila da krenem dalje, u promene koje su se nizale jedna za drugom. 

Za manje od pola godine sam organizovala nekoliko humanitarnih radionica za odrasle I decu sa alergijama, celijakijm I ostalim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani i obučila preko 150 žena da rukuju sa mešavinama bezglutenskog brašna I koriste adekvatne zamene za alergene u kuhinjii.  Ta energija me je motivisala da formiram prvo Nacionano udruženje za pomoć I podršku osoba sa alergijama, celijakijom I ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija I ja, koji ima za ciljeve obezbeđivanja obroka za svu decu sa zdravstveni različitostima u ishrani, razvoj svesti o alergijskim oboljenjima I ograničenjima u ishrani, borbu protiv stigme I diskriminacije, uvođenje novih lekova I hrane za bebe na listu lekova i mnoge druge. Pokrenula sam I projekat Škole kuvanja bez glutena I alergena kao jedinstveni projekat ovog tipa kod nas, kao I Savetovalište za atopiju koje uključuje sve lekare specijaliste iz oblasti atopije i Psihološko savetovališta kao podršku članovima Udruženja.  

View this post on Instagram

Majka sam dva deteta koja imaju atopiju. Prvo dete sa inhalacionim alergenima, alergijskim rinitsom i astmom, drugo dete sa alergijom na hranu i atopijskim dermatitisom. Već 11 godina živimo život sa atopijom. Prošli smo kroz mnoge alergijske reakcije, urtikarije, oticanje, gušenje, svrab celog tela, usled kojeg nismo spavali nekoliko godina, crvenilo po licu, zbog kojeg su okretali poglede na drugu stranu, diskriminaciju u vrtiću zbog alergije na hranu, odnosno zbog neobezbeđivanja dozvoljene hrane. Prošli smo i kroz nezainteresovanost lekara, jer su alergijska oboljenja još uvek jedna velika misterija medicine.⏬ A kada jednom doživite anafilaksiju kod deteta, onda na alergju ne gledate kao na kijavicu, nego kao ozbiljno oboljenje za koje nauka još uvek nema uzrok ni lek.? Kao roditelj, shvatila sam da su prava pacijenata sa atopijom, a pre svega sa alergijom na hranu i atopijskim dermatitisom, ravna nepriznavanju bolesti. Naše medicinsko osoblje i institucije nisu dovoljno obučene o atopijskim problemima kod dece. Svašta sam kao roditelj dece sa atopijom doživela. Od toga da su me sa bebom stavili u sobu za izolaciju, do neobezbeđivanja ishrane za dete u vrtiću kao jasnog primera, ne samo diskriminacije, već i nepoštovanja dečijih i ljudskih prava. Sve me je to, pored jezivih simptoma, nepoznanice, detektivske igre šta dete sme da jede – a šta ne, loše dijagnostike, nespavanja usled konstantnog češanja zbog ekcema, skupih lekova koji kod nas nisu ni registrovani, potpuno okrenulo u smeru u kojem sam i danas, par godina posle. Alergija i ja portal iz male ideje postaje koncept iz kojeg se svakodnevno razvijaju nove ideje za pomoć i podršku osobama sa alergijom i celijakijom. Idemo dalje. Borba na ličnom nivou postaje borba za dobrobit zajednice. To može uraditi Bilo Ko, ali samo Neko se usuđuje. ❤ . #alergija #allergyfriendly #allergyawerness #alergija_i_ja #mama #borba #atopijskidermatitis #atopija

A post shared by Alergijaija.com (@alergija_i_ja) on

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ