fbpx
LIFESTYLE     05.05.2019.

Maj mesec, mesec matematike – M3 (09 – 31. 05.)

Maj  je mesec kada će biti održana osma manifestacija „Maj mesec matematike (M3)„, u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU). Ova manifestacija ima za cilj da ljude kroz interesantne ideje oslobodi predrasuda vezanih za matematiku i njenu primenu i pokaže da je ona svuda oko nas!

Od 2012. godine matematika se prikazuje kroz igru, umetnost, interaktivne eksponate, naučnopopularna predavanja, radionice, filmove i druge sadržaje, a program je prilagođen svim uzrastima, bez obzira na formalno obrazovanje. Tema ovogodišnjeg  M3 su matematika i geografija, kao i njihova neraskidiva veza.

Matematika na dlanu nas očekuje na nekoliko lokacija kroz interaktivne sadržaje u centru grada, izložbu o čuvenom Milutinu Milankoviću, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i nastavnicima matematike iz cele Srbije. U Galeriji na Andrićevom vencu 2 posetioci će imati priliku da istražuju izložbu „Kroz matematičke predele“ od američkih megalopolisa, preko meksičkih džungli i andskih gudura, mediteranskih gradova-država, srednjoevropskih prosvećenih monarhija, ruskih nepreglednih prostranstava, pa sve do srednjoazijskih oaza, hiljadugodišnjih kineskih i indijskih carstava i australijske istočne obale.

Na istoj lokaciji, publika će kroz interaktivne eksponate moći da sagleda matematiku drugačijim očima. Galerija će za posetioce biti otvorena svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, od 9. do 20. maja, otvara se izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“ posvećena tom svetskom naučniku.

Specijalni gosti M3 manifestacije su popularizatori nauke i matematike: Beri Cipra, Stjuart Kolhagen i Greg Gejdž..

Maj mesec matematike ponudiće i interaktivnu izložbu „Imaginary“, na kojoj će gosti iz Sveučilišta u Rijeci prikazati posetiocima mapiranje sfera na ravni kroz igru svetlosti i senki. Na beogradskim ulicama biće i „Šetajuća matematika“ gde će učenici nekoliko osnovnih škola i Šeste beogradske gimnazije sa prolaznicima razmenjivati matematička znanja i razbijati predrasude o matematici. U Naučnom klubu Beograd, Kralja Petra 46, za osnovce i srednjoškolce pripremljene su radionice, kao i naučnopopularna predavanja. 

Doživite matematiku na sasvim drugačiji način kao igru i strast!

Detaljni program pogledajte na:

http://m3.cpn.rs/program.php 4 .

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ