LIFESTYLE     30.03.2019.

KULTURA: Odlazak Dobrice Erića – jednog od omiljenih srpskih književnika

Juče nas je napustio jedan od velikana srpske poezije, čije su pesme ušle u čitanke, antologije, školske lektire… Preminuo je posle duge i teške bolesti, ali je za sobom ostavio neizbrisiv trag. Čuveni prozni i dramski pisac, zaslužni umetnik grada Beograda i dečiji pesnik, rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Erić je završio četiri razreda osnovne skole u Vraćevšnici i oprobao sreću, kako je sam rekao, u mnogim zanatima. Na čaroban način  je kroz svoja dela opisivao Gružu, ljubavi, detinjstvo, selo, prirodu i način života u Srbiji i Šumadiji.

Prvu zbirku pesama  “Svet u Suncokretu” objavio 1959. godine, a do danas više od stotinu  knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica, stripova…Dela su mu prodata u tiražu od preko milion primeraka. Dosta ih je prevedeno na svetske jezike. Za mnoge su kompozitori napisali i muziku. U javnim nastupima – na TV, na večerima poezije i drugim priredbama, pesme nije čitao, već ih je govorio, ostavljajući utisak da ih sve zna napamet.

Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja, a samo neke su: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova nagrada itd.

Govorio je: „Samo kad pišem i govorim deci i za decu, trudim se da to bude drukčije, govorim ih s nadom i verom da će oni učiniti nešto dobro i veliko.“

Za vas smo izdvojili jednu od njegovih prelepih pesama:

Poljubac

Od svega što se u glavi krije,
od svih čuda što se tu množe,

poljubac je najdivnije
čudo što ti se desiti može.

Kad se, kružeći ovim svemirom
bezbrojnih srca, putanjom dugom

dva srca ozare istim nemirom
i oglednu se jedno u drugom,

tada i glave malo zastanu
s krunicama od rosnog klasja,

a usnice se sretnu i planu
plamičkom poljpca što svet obasja.

I tako kroz dva tela poteče
svetlost što stvara novu planetu,

jer, poljubac je, kao što reče
pesnik, najlepši susret na svetu!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ