LEPOTA&ZDRAVLJE     29.01.2019.

KOSA: Pravilno pranje kose

Izgled kose, definitivno, zanima svaku zenu, jer frizura je nešto što upotpunjuje njenu lepotu. Pranje kose nije nikakva mudrost, slažemo se, ali uvek se potkradu neke greške koje mogu uticati na izgled i kvalitet naše kose. Koliko puta vam se desilo da ujutru ustanete, a vaša kosa je već masna, iako ste je prali prethodni dan? Ili vam se dešava da frizura brzo gubi oblik, vlasi su bez sjaja, tanke, beživotne, krajevi brzo pucaju? Da vam se ovo ne bi dešavalo, potrebno je da na pravi način negujete svoju kosu. A prva važna stvar u tome je način na koji je perete.

Evo na šta sve bi trebalo da obratite pažnju:

 • ČEŠLJANJE PRE PRANJA

Kosu obavezno očesljajte pre pranja, posebno ako je sklona mršenju i duža od ramena.

 • ODABERITE ADEKVATAN ŠAMPON

Izaberite onu vrstu šampona koji odgovara vašem tipu kose. Obratite pažnju na to koliko je često perete, da li je vaša kosa masna, suva, sklona pucanju, mršenju, da li je farbana ili nije, primetili ste perut itd. Preporučijemo da birate blage šampone bez sulfata.

 • DOBRO POKVASITE KOSU

Veoma je važno da vam kosa bude potpuno pokvašena pre nanošenja šampona. Topla voda će otvoriti kutikulu , a to će omogućiti uklanjanje prljavštine i ostatke preparata sa vaše kose.

 • NAČIN ŠAMPONIRANJA I KOLIČINA ŠAMPONA

Kako ga naneti?

Najbojli način da se kosa šamponira je od korena ka krajevima. Šampon nanesite samo na teme, dobro umasirajte koristeći jagodice na prstima, a onda penu spustite niz celu dužinu kose. Nemojte da svu kosu odjednom trljate, jer će vam se kosa dodatno mrsiti i stvaraće vam se čvorići, što vodi ka pucanju.

Potrebna količina šampona

Prilagodite količinu šampona vašoj dužini kose. Nemojte preterivati sa količinom. Za kraću kosa dovoljna je veličina lešnika, a za dužu udvostručite količinu.

Izbegavajte dvostruko šamponiranje

Nemojte kosu izlagati dvostrukom dejstvu šampona, ako za to nema potrebe. Tako ćete izbeći dodatno isušivanje kose. Samo ako je kosa izuzetno prljava ponovite postupak.

Masirajte teme

Budite pažljivi prilikom trljanja temena, jer u suprotnom možete trajno oštetiti kutikulu dlake, što dovodi do lomljenja. Sa druge strane, nežnom masažom vlasišta, pre i za vreme pranja kose, pospešujete cirkulaciju i rast kose. Prilikom masaže koristite isključivo jagodice na prstima, nikako nokte, kako ne biste izgrebali teme!

 • POTPUNO ISPERITE KOSU

Sigirno vam se, bar jednom desilo, da niste dobro isprali šampon. Ukoliko kosu dobro ne isperete mlakom vodom, šampon koji je ostao u kosi će je dodatno isušiti, a i veoma ružno izgleda, kao perut.

 • NANOŠENJE REGENERATORA

Pre nanošenja regeneratora dobro iscedite kosu, jer od viška vode kosa ne može lepo da apsorbuje preparat. Regenerator nanesite od sredine dužine kose, pa do krajeva. Krajeve dobro natopite preparatom. Na kosi ga držite kako je navedeno u upustvu. Savetujemo vam da koristite one na prirodnoj bazi.

 • ZAVRŠNO ISPIRANJE

Završno ispiranje, nakon upotrebe regeneratora, trebalo bi obaviti hladnom vodom. Hladna voda zatvara kutikule i vlas postaje otpornija na spoljašnje uticaje. Takođe, kosa će biti sjajnija. Ispirajte kosu dok ne osetite da „škripi“ pod prstima, to je znak da je potpuno čista.

 • IZBEGAVAJTE KOSU DA TRLJATE PEŠKIROM

Nemojte da trljate i brišete kosu peškirom, jer je mokra kosa veoma osetljiva. Jednostavno, umotajte kosu u peškir i ostavite da upije višak vode.

 • ČEŠLJANJE MOKRE KOSE

Nikako nije poželjno da četkate i raščešljavate mokru kosu, jer tako možete iskidati vlasi. Prvo je malo prosušite, pa je onda raščešljajte češljem sa široko razmaknutim zupcima, samo budite veoma nežni.

 • SUŠENJE KOSE

Kosa baš i ne voli fen, tako da kada kod ste u mogućnosti, pustite je da se osuši prirodno. Ali, kada koristite fen, onda podesite temperaturu na najnižu moguću, a obavezno je na kraju prosušite i hladnim vazduhom.

 • KOLIKO ČESTO JE POŽELJNO DA PERETE KOSU?

Dva do, najviše, tri puta nedeljno je sasvim dovoljno. Veoma su zdrava ulja koja luči naša koža glave, zato je prekomerno pranje kose izuzetno štetno.

 • PERITE KOSU ODVOJENO OD TELA

Kako vam hemikalije za kosu ne bi išle na telo prilikom ispiranja, perite kosu odvojeno.

 • PROBLEMI SA KOSOM

Ako je vaša kosa izuzetno masna ili suva, opada vam više nego što bi trebalo, pojavila vam se velika količina peruti, svrbi vas teme glave itd., obavezno se konsultujte sa lekarom koje preparate za pranje i negovanje kose bi trebalo da koristite. Nemojte isprobavati razna sredstva „na svoju ruku“, jer na tržištu ima svakakvih, kako ne biste samo pogoršali stanje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ