LEPOTA&ZDRAVLJE     12.02.2019.

KOSA: Gumica ili šnala – šta je bolje?

Malo je verovatno da devojke koje imaju dugu kosu mogu da zamisle dan bez gumice za istu. Ali, isto tako tvrdimo da skoro uopšte ne razmišljaju kakve sve posledice može pretrpeti njihova kosa, ukoliko je stalno ili vrlo često stežu i vezuju. Iz ovoga možete da zaključite da mi veliku prednost dajemo šnalama za kosu, koje su dosta nežnije prema njoj. Slažemo se da su gumice u nekim momentima nezamenljive, na primer kada hoćemo super zategnut visok rep, ali pokušajte da njihovu upotrebu svedete na mimimum, ako želite da vaša kosa bude lepa i negovana, bez ispucanih vlasi.

Zašto bi gumicu za kosu trebalo izbegavati?

Kroz razgovor sa našom Natalijom Zubac Obradović došli smo do sledećih zaključaka:

  1. NIKAKO PREČVRSTO NE VEZUJTE REP

Ovo moze negativno da utiče na vašu liniju kose, odnosno vaši zalisci ce bti sve dublji. A da ne spominjemo kakve glavobolje mogu da se jave usled prejakog stezanja kose! Tako da, drage naše dame, visoki zalizani rep čuvajte za posebne prilike.

2. MOKRA KOSA NE SME BITI VEZANA GUMICOM

Mokra kosa je veoma „ranjiva“ i izuzetno sklona pucanju. Ako je budete vezali dok je u ovakvom stanju, dobićete sledeće rezultate: iskidana kosa, popucali krajevi, neizbežno oštećenje.

3. IZBEGAVAJTE DA JE VEZUJETE UVEK NA ISTI NAČIN

Ako svakodnevno vezujete kosu na isti način, vi tako konstantno oslabljujete iste vlasi, što dovodi do oštećenja folikula vremenom. Zato povremeno isprobajte nove načine skupljanja kose.

4. NE KORISTITE TANKE GUMICE I GUMICE SA METALNOM SPOJNICOM

Tanke gumice, kao i gumice sa metalnom spojnicom vrlo agresivno čupaju kosu. Koliko puta vam se desilo da kada skinete takve gumice sa kose, na njoj ostane mnoštvo vaših počupanih vlasi?

5. ZABORAVITE NA POVLAČENJE GUMICE SA KOSE

Jedna od najgorih stvari koju možete da uradite vašoj kosi je da brzo esvučete gumicu sa kose. Umesto toga nežno otpetljajte gumicu.

6. TOKOM SPAVANJA PUSTITE KOSU DA ODMORI

Kosa mora da se odmori s vremena na vreme, a a noćni sati kada vi spavate su idelana prilika za to. Ukoliko kosu vežete u rep pre. nego da utonete u san, prilikom spavanja i oktretanja vaša kosa će se kidati.

Ukoliko se bavite poslom koji zahteva da vam je kosa stalno vezana ili jednnostavno ne možete bez nje, onda neka to bude:

  • što labavija
  • glatka
  • veće debljine
  • plastična gumica u obliku gajtana, kako biste izbegli prelamanje pramenova (pogotovo za isfeniranu)

Zbog svih prethodno navedenih razloga, mi vam preporučujemo da kada kod možete gumicu da zamenite šnalom, učinite to bez razmišljanja, a vasa kosa ce vam biti zahvalna. Šnale bi trebalo da budu sa što kraćim zupcima, kako ne bi mrsile kosu. Dakle, mi glasamo za šnalu, a vi?

Estetic Studio „7“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ