LEPOTA&ZDRAVLJE     22.01.2019.

Kontraceptivne pilule – šta posle njih?

Iako postoji dugačak spisak mogućih propratnih simptoma i posledica uzimanja pilula poput krvnih ugrušaka ili infarkta  mnoge žene danas uzimaju hormonske pilule poznatije kao anti bebi pilule iz raznih razloga, a sređivanje hormona i kontracepcija prednjače. 

Ali šta se dešava sa telom onda kad rešimo da prestanemo da ih uzimamo? Neke ni ne primete promenu i sve prođe glatko, dok se drugima  život izvrne naglavačke. Period oporavka od kontraceptivnih pilula može trajati i duže od godinu dana. Ono što je bitno naglasiti da post kontracepcijski  sindrom (Post Birth Control Syndrome) je čest, ne mora se pojaviti odmah nakon prekida uzimanja pilula, nekad  zna da iznenadi i nakon 3 meseca. 

Neke od stvari koje možete očekivati kao reakciju vašeg tela je pojačan sebum, post BC akne, osetljivost u grudima, intenzivno opadanje kose, naglo dobijanje na kilaži, neobjašnjivi umor, promene raspoloženja…  Kako bi pomogli telu da vrati prirodni balans a bez vraćanja na hormonske pilule ili druge slične lekove valjalo bi potražiti u prirodi i dodacima ishrani.  

Izvor BirthControl.com

Izvor BirthControl.com

Za početak treba se fokusirati na zdravu, raznovrsnu ishranu, uz što više povrća i  vlakana.  Obavezno uključiti fizičku aktivnost  (npr joga ili pilates i srodni mind&body programi) ali ne preterujte jer i preterano vežbanje može dovesti do hormonalnog disbalansa.  Menstruacija ne mora biti ista kao pre uzimanja pilula, period između dve može da bude kraći ili duži nego ranije, broj dana trajanja i volumen se može promeniti.  Ako su menstrualni ciklusi neredovni ili se još uvek nisu pojavili, a isključili ste amenoreju i policistične jajnike kao uzrok, prva pomoć može biti čaj od virka i hajdučke trave, ili biljne kapi koje sadrže te trave i druge fitoestrogene.  

Ako je problem pojačan PMS ili bolne menstruacije savetuje se uzimanje suplemenata sa magnezijumom . Kod pojačanog   lućenja sebuma i akni dobro je izbegavati proste šećere (beli šečer,fruktoza, čokolada…) i mleko, jer dokazano kazein se ponaša kao inflamator. Jogurt, puter, mileram, surutka  sadrže minimalnu dozu kazeina za razliku od svežeg mleka tako da su oni u redu za konzumaciju.  Suplementi cinka pomažu smirivanju upala i smanjivanju testosterona.  Kafu ograničite na jednu šoljicu dnevno jer kofein povećava nivo kortizola koji uopšte nije dobar za hormonsku ravnotežu. Zdrava crevna flora je ključ balansa, ako primetite neke probleme u varenju, pojačano nadimanje ili gasove obavezno uključite probiotik.

Preporučeno je da  period pre začeća nakon prestanka uzimanja pilula bude bar 3 meseca kako bi se povratile normalne funkcije organizma pre prelaska u drugo stanje. Možda vam ovo sve deluje komplikovano i zastrašujuće ali osluškujte svoje telo, budite uporne i istrajne u oporavku, i ono će vam biti dugovečno zahvalno. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ