LEPOTA&ZDRAVLJE     11.08.2016.

Kiseli ukus za sladak izgled

Ako pođemo od toga da je ključ za savršeni izgled u dobrom zdravlju, onda su limun i njegovi  sastojci ono što nedostaje svakoj dami za postizanje savršenstva. 

Limun sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan, veliku koncentraciju vitamina C, mnoge vitamine iz grupe B, limunsku kiselinu i nešto manje količine drugih kiselina, što dovoljno govori o tome kolika je vrednost ove citrusne voćke.

Zahvaljujući limunskoj kiselini limun neutrališe toksične materije, ubrzava razgradnju masti. Izrazito je bogat vitaminom C što ga čini jednom od najefikasnijih biljaka za jačanje imunog sistema. Često ga nazivaju i prirodnim antiseptikm i antioksidansom, jer redovno konzumiranje sprečava pojavu gripa, prehlada, infekcija i bakterija. Citrusni flavonoidi u limunu korisni su za sprečavanje razvijanja ćelija raka, ali i za stabilizovanje metabolizma i zdrav i sjajan izgled kože. Stručnjaci preporučuju svako jutro po jednu šolju mlake vode sa sveže naceđenim limunom.

Sveže naceđen limun pomešan sa vodom, daje sjajne rezultate u otklanjanju ožiljaka i obnavljanju mrtvih ćelija. Preporuka je da se prilikom nanošenja na kožu koristiti tufer ili neka nežnija tkaninu; natopiti tufer pripremljenom tečnošću i nanositi na kožu blagim tapkanjem. Ovaj postupak treba ponavljati svakodnevno, a rezultat ćete uočiti nakon par nedelja.

Za osobe sa problematičnom kožom, bilo da je reč o koži masnog tipa ili koži suvog tipa, limun je siguran način da poboljšate svoj izgled. Za suvu kožu napravite masku tako što ćete kombinovati žumance, maslino ulje i sveže naceđen limun, za masnu kožu kombinujte belance sa sveže naceđenim limunom. Uklanjanje bubuljica, mitisera ili akni, takođe se može postići limunom. Nacedite limun u posudu sa vodom, izmešajte sastojke i utapkajte pripremljenu tečnost po osetljivom delu lica, sačekajte da koža upije tečnost, a zatim je isperite hladnom vodom.

2

Kora od limuna ima izuzetan efekat za omekšavanje kože na laktovima, omekšavanje peta i otklanjanje mrtvih ćelija. Koru limuna možete koristiti i za nokte, koji će dobiti svetliji i sjajniji izgled.

 

Limun ima izuzetan efekat izbeljivanja u čemu mu pomaže kiselina, koji je jedan od njegovih glavnih sastojaka. Za čišćenje i izbljivanje zuba pomoći će vam jedna kašičica vode pomešana sa jednom kašičicom naceđenog limuna i malo sode bikarbone.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ