LIFESTYLE     04.02.2019.

Kaktusi- prava mala umetnička dela

Sigurno ste još kao mali čuli za kaktuse. Gledali smo ih u crtanim filmovima, čitali o njima u slikovnicama. Međutim, da li se i Vama čini da su u poslednje vreme kaktusi nekako posebno postali popularni? 

Kaktusi su biljke koje pružaju bezbroj mogućnosti za dekoraciju i aranžiranje. Mogu biti izuzetno otporni na spoljašnje uticaje ako brinemo o njima na pravi način, a sa druge strane svaki ali apsolutno svaki prostor oplemenjuju svojom autentićnošću. Ukoliko želite da svoj dom ili poslovni prostor na neki način obogatite, kaktusi mogu biti pravo rešenje za vas. 

Kako ne biste pogrešili kada se radi o brizi o ovim biljkama, evo nekih osnovnih smernica: 

Zemlja

Ukoliko ste početnik u ovoj oblasti, verovatno je najmudrije da kupite supstrat za kaktuse. Birajte one koji se zasnivaju na tresetu i imaju dosta kvarcnog peska ili kokosovih vlakana. Ono što je obavezno da znate jeste da zemlja u kojoj će se nalaziti Vaš kaktus treba da bude sačinjena od polovine supstrata i polovine kamenčića i krupnog peska. 

Sunce

Poznato je da kaktusima  treba dosta sunca i svetlosti  kako bi lepo mogli da rastu i cvetaju ali vodite računa da ne smeju biti izloženi jakom suncu baš tokom celog dana. Upravo zbog toga idealna pozicija za kaktuse jeste prozor, balkon ili bašta koja se nalazi na jugoistočnoj strani. 

Voda

Verovanje da kaktuse nije porebno zalivati je pogrešno. Isto tako pogrešno je i zalivati ih prečesto. Kao i svim kućnim biljkama, njima je potrebna voda ali bitno je znati kada je pravo vreme da im se ona obezbedi. U suštini, kaktuse treba zalivati kada je zemlja potpuno suva ili kada izgleda kao da će da popuca. U proseku, zimi to znači jednom mesečno, a leti možda 2-3 puta, sve zavisnosti od veličine kaktusa i broja kaktusa koji se nalaze u saksiji. Pipnite zemlju- ukoliko je potpuno suva, vreme je za zalivanje. 

Kada se radi o aranžmanu ovih biljaka, jednostavno pustite mašti na volju.  Možete kombinovati po nekoliko kaktusa u istoj saksiji, pronaći neke neobične posude u koje ćete ih presaditi, dekorisati ih kamenčićima ili suvim cvećem. Apsolutno sve je dozvoljeno, sve dok kaktusi imaju sve regularne uslove za rast, koje smo gore pomenuli. Igrajte se, prilagodite kaktuse svom prostoru i stilu, vodite računa o njima, uživajte u njihovoj lepoti i verujte- postaće prava mala umetnička dela. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ