LIFESTYLE     23.02.2019.

Kako trčati sa psom

Ako vodite aktivan život i ljubav prema trčanju želite da podelite sa svojim ljubimcem, morate znati neka pravila kako biste bili bezbedni i vi i pas. 

Prvo razmislite da li vaš pas voli da trči odnosno da li je rasa koja je pogodna za duge staze ili kratka istrčavanja. Od toga dosta zavisi kakav trening možete da izvedete.  Ako imate štene nemojte trčati sa njim koliko god vam ono delovalo da je puno snage i da bu mu istrčavanje prijalo. Dozvolite mu da se potpuno formira kao odrasla jedinka pa onda polako krenite u treniranje. Vrste koje imaju kratke njuške i probleme sa disanjem , kraće noge u odnosu na telo poput jazavičara su psi kojima nikako ne odgovara ova vrsta rekreacije.  

Oprema koja vam je potrebna za ljubimca su poseban povodac  koji ima pojas za vas i elastični umetak kako ne bi došlo do povrede psa ili vas pri iznenadnom promenom pravca ili ako pas reši da stane i am ili ogrlica, ako ne trčite u naseljenom mestu  i  pas je dresiran da ide pored noge možete pokušati sa trčanjem bez povodca. Za psa je najbolje offroad trčanje, ali ako trčite po betonu obratite pažnju na zaštitu šapica i jastučića na njima, ako je moguće zaštitite ih čizmicama jer beton ume da bude grub za njih. Ni mi ne trčimo bosi, zar ne? Spremite i vodu za psa, i pravite pauze kako biste mu dali jer oni ne umeju sami da traže.  U slučaju visokih temperatura trčite isključivo rano ujutru ili uveče kad padne temperatura jer se psi ne znoje kao ljudi, i njihov način regulacije temperature je drukčiji od našeg, naročito ako imate psa sa dugačkim i gustim krznom. Pre nego sa psom krenete na trčanje odradite preventivni pregled kod veterinara koji obaveznomora sadržati proveru srca, pluća i karlice odnosno lux patele kod pasa sklonim propadanju kolena. Zaštite psa od krpelja ampulama ili ogrlicom protiv buva i krpelja, i uvek ga za svaki slučaj pregledajte kad se vratite sa treninga.

Odradite „zagrevanje“ sa psom, prošetajte   prvo dovoljno dugo da obavi nuždu kako ne bi prekidali trčanje, i na kraju treninga cooldown, odnosno dozvolite psu da se ohladi i smiri organizam uz laganu šetnju. Krenite polako, pas možda nije u kondiciji u kakvoj ste vi. Polako psa uvodite u trčanje, prvo kraćim intervalnim treninzima i kraćim distancama 2 do 5 kilometara  i ako primetite da se pas zamara napravite pauzu i šetajte.  Ne forsirajte ni sebe ni psa. Kontrolišite brzinu psa jer če verovatno želeti da ide brže od vas i brzo će se umoriti ili pregrejati.  Nakon treninga, nemojte odmah hraniti psa niti ga nagraditi, dopustite mu da se „izduva“.

Ako se budete pridržavali ovih pravila uživaćete i vi i pas u zdravoj i zabavnoj rekreaciji. Sve ovo važi i ako želite da pas trči pored vas dok ste na biciklu ili rolerima. Nećete naći pouzdanijeg partnera za trčanje od psa.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ