LEPOTA&ZDRAVLJE     06.03.2019.

Kako podići nivo energije prirodnim putem?

Da li Vam se nekada desilo da, iako ne osećate umor, imate osećaj da nekako nemate dovoljno energije u toku ili na kraju dana? Desava li vam se da čak i svoje omiljene aktivnosti izbegavate zbog toga što nemate dovoljno motivacije?

Ako vam ovo zvuči poznato, verovatno vam je u ovakvim situacijama prvo padalo na pamet da popijete neko energetsko piće koje je puno veštačkih i nezdravih sastojaka, aditiva i zaslađivača. Iako ovakav potez može delovati kao najlakši izbor, verujte da nije tako i da postoji mnogo kvalitetnijih načina da podignete nivo svoje energije i pokrenete se kada to zaista želite. 

Naravno, u ovom slučaju ne govorimo o situacijama kada ste stvarno umorni i iscrpljeni, obzirom da je u takvim momentima jedino i najpametnije rešenje- odmor. U situacijama kada želite nešto da radite ali se nekako ulenjite, a ne znate razlog tom osećaju, postoje načini da promenite ovo stanje. 

Povećajte unos Magnezijuma

Magnezijum se u našem organizmu koristi za više od 300 biohemijskih reakcija, uključujući i pretvaranje glukoze u energiju. Imajući ovo u vidu, čak iako je pad nivoa Magnezijuma relativno mali- to može uticati na pad energije. 

Nivo Magnezijuma možete najlakše povećati tako što ćete svakog dana pojesti šaku indijskih oraha, lešnika ili badema. Takođe, bilo bi poželjno i da u svoju ishranu uvrstite što više žitarica od celog zrna i ribe, a smanjite unos ugljenih hidrata. 

Popijte čašu vode

Ukoliko vaš organizam nije dovoljno hidriran, to će vrlo često uticati na smanjenje energije. Ako ste u toku dana zaboravili da unesete vode koliko vam je potrebno, vaše telo će to osetiti i reagovaće. Možete se osećati umorno i malaksalo, čak i kada niste. Kako biste izbegli sve ovo, najlakše ćete rešiti problem tako što ćete popiti čašu hladne vode i tako osvežiti svoj organizam. 

Štapić cimeta ili limun

Dokazano je da, u momentima kada ne znamo kako da se pokrenemo, aktiviranje čula mirisa može imati vrlo pozitivan efekat i izazvati promenu. Pokušajte da, u situacijama kada jednostavno ne znate kako da se pokrenete ili razbudite, pomirišite nekoliko puta štapić cimeta ili krišku limuna. Njihove arome poznate  su po tome da utiču na budnost i aktivaciju različitih senzora koji podižu na nivo energije. 

Pustite svetlost u prostoriju

Iako nekada može biti prijatno sedeti u zamračenoj prostoriji, to nas često ume ulenjiti i ušuškati do te mere da nećemo poželeti da je napustimo tokom čitavog dana. Ukoliko osećate manjak energije, podignite roletne, otvorite prozor i pustite svetlost i svež vazduh da vas pokrenu i probude. 

Proteglite se

Dovoljno je čak i samo nekoliko minuta da momentalno pokrenete protok enerije kroz nekoliko osnovnih pokreta. Ukoliko ste upoznati sa jogom, primenite neke svoje omiljene poze u samo par minuta i videćete koliko ćete se drugačije i aktiviranije osećati. Ako ne praktikujete jogu- nema problema. Bilo koji vid razgibavanja i osnovnih vežbi pokrenuće vašu energiju. 

Prošetajte 

Čak i 15 minuta šetnje može promeniti vaše stanje uljuljkanosti. Iskoristite proleće koje samo što nije stiglo i večeri koje su prohladne. Šetnja i hladan vazduh će uticati ne samo na to da se pokrenete, već i da se osvežite i razbudite.

Umijte se ledenom vodom

Ova tehnika odavno je poznata kao nešto što će, ne samo biti dobro za vašu kožu, već i za vaš um. Ne može biti jednostavnije- umijte se, izmasirajte lice kružnim pokretima i vaša enerija momentalno će se podići na viši nivo. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ