LEPOTA&ZDRAVLJE     03.08.2016.

Kako da što duže zadržite preplanuo ten

Da li vam je poznat novi talas samopouzdnja kojem ste izložene po povratku sa letovanja? Prediva, preplanula boja, zategnutija i mekana koža – morska so i sunčevi zraci ispisali su na vama najlepše.

Nažalost, peplanuo ten nije dugotrajan ukoliko ne tretirate kožu na pravilan način. Javljaju se i posledice u vidu opekotina, fleka, pegica, a često se i „ljuštite“. Da biste izbegle sve ove probleme i što duže zadržale divnu boju predstavljamo par praktičnih saveta.

Važno je da upamtite da samo gornji, tanak sloj kože prima boju. Šta to znači? Grubim tretmanima, neadektvatnom ishranom i korišćenjem pogrešnih preparata brzo ćete, mehanički ukloniti taj tanak sloj (potamnele) kože.

Najkorisnija stvar koju možete da uradite jeste da na neko vreme iz upotrebe isključite gelove za tuširanje. Oni su puni hemikalija, koje možda ne štete našem organizmu, ali svakako preagresivno deluju na kožu i „ubijaju“ ćelije na površini. Za tuširanje i održavanje lične higijene po povratku sa letovanja radije odaberite ph neutralan sapun. Takav sapun balansiraće odnos kiselosti i baznosti na površini kože i neće dodatno oštetiti gornji sloj epiderma, pa ni površinu kože.

Vodite računa i o temperaturi vode kojoj izlažete telo prilikom tuširanja. Voda treba da bude mlaka – ni previše topla, a  ni previše hladna.

Nakon tuširanja važno je da hidrirate kožu. Odaberite hidratantni losion za telo koji koža postepeno upija u na čijoj listi sastojaka jesu oni koji su prirodni i zdravi.

woman-tanned-legs.ActiveLife-810x425

Što se pilinga za telo tiče – izbegnite one industrijske koje možete naći u drogerijama i parfimerijama. Zabluda je da ne treba da radite piling tela kako bi boja što duže ostala na telu. Baš suprotno – kvalitetan piling osiguraće vam postojanost boje. Pomešajte maslinovo ulje, šećer i so i tom sesom tretirajte kožu.

Depilaciju izbegavajte i dok se trudite da održite boju na telu, odaberite manje agresivne metode uklanjanja dlačica sa tela.

Podrazumeva se da ćete peškire koristiti nakon tuširanja, ali obratite pažnju na intenzitet i jačinu pokreta brisanja tela. Radije „utapkavajte“ peškir po koži, nego što ćete trljati kožu.

Jednom, do dva puta nedeljno izlažite kožu suncu – to je najbolji način očuvanja preplanulosti. Ne zaboravite da i tada koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Povedite računa o ishrani i unošenju tečnosti. Jedite banane, jaja, belo meso, spanać, blitvu, papriku, lubenicu, kajsije. Pijte minimum dva litra vode dnevno, kao i nezaslađene biljne čajeve.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ