fbpx
LIFESTYLE     15.06.2019.

Kako da sebi stvorite više slobodnog vremena uz istu količinu obaveza?

Kakva je to užasna buka? Ah, da, budilnik vas zove u novi radni dan. Tik-tok. Ustajete, tuširate se, doručkujete (jer je to najbitniji obrok!) i spremate se za posao. Tik-tok, tik-tok. Prevoz je užasan, idete sporije od puža. Tik-tok. Stižete na posao taman na vreme. Dolazite do kancelarije i palite računar. Imate dvadeset novih mejlova! Šef svraća do vaše kancelarije i obaveštava vas da idete na sastanak sa klijentima u četiri – ponovo prekovremeno. Tik-tok. Zvoni vam telefon – zovu sa donjeg sprata u vezi sa novim ugovorom, morate sići za pet minuta. Tik-tok, tik-tok, tik-tok. Radni dan je gotov, nazad u prevoz. Ponovo gužva, a već kasnite deset minuta kod zubara. Tik-tok. Ključevi zveckaju, vrata se otvaraju, konačno ste u stanu. Možete skinuti cipele, istuširati se i obući staru veliku majicu koja vam je toliko udobna. Sutra je prezentacija na poslu, morate pročitati materijal. Tik-tok. Možda stignete da pogledate epizodu nove serije uz nekoliko kugli sladoleda iz frižidera. Tik-tok. Već ste u krevetu, preumorni, a sutra vas čeka isti dan.

Ovo možda deluje kao scena iz nekog filma, ali ovako nažalost izgleda prosečan radni dan. Postavlja se pitanje kako stvoriti više slobodnog vremena uz istu količinu obaveza? Pokušajte da pratite sledeće korake.

UTVRDITE PRIORITETE

Možda ste preuzeli rad od kolege koji je otišao na godišnji. Možda prelako pristajete na nove zadatke. Možda vam šef stalno dodaje nove obaveze. Koji god da je razlog, zadatke treba lepo rasporediti. Da biste uspešno izvršili zadatke, morate znati sopstvene prioritete. Prvo sagledajte opis svog posla, potom razgovarajte sa nadređenima. Najbitnije je da slušate sebe! Napravite listu prioriteta. Ako imate problema sa njihovim određivanjem, možete krenuti i obrnutim putem. Zapišite na papir sve što treba obaviti u toku jedne nedelje i procenite koliko će vam vremena trebati za svaki zadatak. Zatim pogledajte svaki zadatak i zapitajte se da li je vredan vašeg vremena? Ako je odgovor pozitivan, ubacite ga na listu prioriteta. Ako nije – odložite ga, delegirajte nekome drugom ili potpuno odbacite.

NAPRAVITE KALENDAR

Kada ste utvrdili svoje prioriteti prelazite na izradu kalendara. Kalendari će vam pomoći da vidite kada nešto trebate da uradite i koliko će to trajati. Posredno vam i olakšavaju rad. Imajte u vidu da u svakom poslu postoje neke radnje koje se ponavljaju. Ako ste doktor, verovatno morate ujutro u obilazak pacijenata. Ako ste građevinski inženjer, moraćete u obilaske terena. U skoro svakoj firmi ćete morati ići na sastanke nekoliko puta mesečno. Ako u kalendaru imate zabeležena dva sastanka – jedan na početku, drugi na kraju nedelje – vikendom odvojite vreme da biste se spremili za oba. Što bolje isplanirate aktivnosti, lakše ćete ih izvršiti na vreme.

ISKORISTITE MODERNU TEHNOLOGIJU

Ako ste kao većina ljudi, onda verovatno posedujete vrlo moćnu mašinu koju uvek nosite sa sobom – mobilni telefon. Ako nemate pametni telefon, možda imate tablet. Pitanje je kako trošite većinu vremena na njima? Odgovor su, nažalost, igrice i društvene mreže. A šta se dešava sa produktivnošću? Postoje stotine aplikacija za produktivnost: Evernote, ETA, Pushbullet, Trello. Sve one imaju opciju da ih koristite na računaru i mobilnom telefonu, a uz njih možete planirati i putovanja, praviti beleške i rasporede. Aplikacija Pocket je dobila nagradu za najbolju aplikaciju za produktivnost 2014. godine. U njoj možete sačuvati članke, novosti, kao i razne linkove koje možete posetiti čak i kada niste onlajn. Svoj mobilni koristite za više stvari, a ne samo za zabavu uz Candy Crush. Telefon vas može podsetiti na bitne sastanke i prezentacije.

KAKO STVORITI VIŠE SLOBODNOG VREMENA

Desilo se nešto neočekivano? Računar vam je zablokirao, stigao je novi zahtev klijenta, šef želi da odete na popodnevni sastanak umesto njega. Mogućnosti su brojne i rugaju se kalendaru koji smo predano napravili. Zato treba odvojiti Radno vreme i Slobodno vreme u kalendaru. Imajte u vidu da slobodno vreme nije predviđeno za igranje igrica, več za rad na onim zadacima koji se iznenada pojave. Kada u kalendar ubacite i opciju slobodnog vremena, lakše ćete dovršiti listu obaveza. Što ste usklađeniji sa rasporedom, to će vam više koristiti.

VREME ZA ZABAVU

Koliko često radite prekovremeno ili od kuće? Imate li radne vikende? To vam je ušlo u „normalno“ radno vreme? Fleksibilno radno vreme vam se možda čini odlično, ali često ume da naruši produktivnost. Zašto? Jer se preforsirate. Noći, vikendi i godišnji odmori su vreme kada treba odmarati i fizički i psihički. Posvetite se hobijima, provodite vreme sa porodicom i prijateljima. Sećate li se prve tačke? Sada je vreme za privatne prioritete.

Cenite sebe i svoje potrebe! Budite vredni, ali ne zaboravite koliko je važno slobodno vreme!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ